Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Брокери прогнозират: догодина цените остават същите, продажбите ще се увеличават

2013-11-19   |  168 часа, 15.11.2013

През следващата година очакваме да продължи раздвижването на пазара на имоти, като броят на продажбите се увеличи, а цените да задържат досегашните си нива. Това прогнозират от BULGARIAN PROPERTIES на база на данните от анализа на третото тримесечие тази година.

"Спадовете в цените на имотите вече са загърбени. Все още не очакваме да започне покачването им, но като цяло прогнозите за имотния пазар са оптимистични", коментира оперативният директор Полина Стойкова. По думите й догодина се очаква купувачите да бъдат още по-активни. Колебанията в цените са възможни, но това би било по-скоро временна ситуация през определени месеци, отколкото цялостна тенденция.

"Изминалото тримесечие се характеризира с голяма динамика както в летните курорти, така и в големите градове, съобщават от BULGARIAN PROPERTIES. Двата основни дяла на пазара - градските и ваканционните имоти, се различават и по количество продажби, и по профила на купувачите, които проявяват интерес. В градовете основният дял от интересуващите се са българи, докато във ваканционните курорти - руснаци. „През третото тримесечие на 2013 г. се забелязва увеличение на продажбите в сравнение със същия период от миналата година, която беше сравнително слаба", уточнява Полина Стойкова. Затова не може да се направи генерален извод за вдигане на цените.

Ръстът на продажбите в столицата е около 10% спрямо същия период на миналата година. Цените са между 720 и 750 евро на кв. м, като те са се запазили през последните 1-2 години. През 3-тото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро на кв. м, което е с 31 лв. над сумите през същия период миналата година. През последните месеци се наблюдава и засилване на интереса към луксозните имоти в София.

Броят на сделките се увеличава, ако се сравни с миналата година. "Това е по-скоро сигнал, че пазарната ситуация се подобрява", уточнява оперативният директор. Тук определящо значение имат данните на БНБ за увеличение на новоотпуснатите жилищни кредити и спад на лихвените проценти. Те са предпоставка за тенденцията за увеличаване на броя на сделките.

"Това са добри новини, които показват, че пазарът вече е навлязъл в нов етап - следкризисен", коментира Полина Стойкова. Интересът на руснаците към ваканционните имоти продължава да нараства. Около 95% от сделките по морето са били сключени именно с чужденци.

Ако искате да прочетете пълния ни анализ, изпратете ни имейл

Време е за покупка на имот в София!

Вземете предварително одобрение за кредит


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване