Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Global Property Guide за цените на имотите в България

2014-06-16   |  Труд, 16.06.14, с. 32

Според данните на Global Property Guide, изготвени въз основа на статистиката за цените на НСИ, през първото тримесечие на годината годишният ръст на цените на жилищата у нас се е ускорил до 2,3%, а спрямо предходните три месеца - до малко над 1%. Тези данни обаче отчитат и инфлацията. В българската икономика месеци наред обаче имаше дефлация, която през февруари надхвърли 2,5 на сто на годишна база. В номинално изражение през първото тримесечие цените на жилищата у нас са останали почти без промяна на годишна база, защото е отчетен спад от 0,05%, а спрямо предходното тримесечие е регистриран ръст от 0,22%.

Лидерите по поскъпване
Дубай остава лидер в класацията на Global Property Guide по ръст на цените на жилищата. Повишението на годишна база през първите три месеца на годината се е ускорило до 31,57% спрямо 17,9% по същото време на миналата година. Вторият най-горещ жилищен пазар в света е столицата на Естония - Талин, където през първото тримесечие е отчетен ръст на цените на жилищата от над 20 на сто на годишна база спрямо 5,6% за същия период на миналата година. Третата позиция е за Тайван с ръст от съответно 11,28% и 1,66%. Първата десетка на най-горещите пазари на жилища в света се допълва от Пекин (Китай), Филипините, Нова Зеландия, Австралия, Ирландия, Исландия и Великобритания. Гърция е на последно място в общата класация на изданието и лидер по спад на цените на жилищата. Годишното понижение на цените обаче е продължило да се забавя, като за периода достига 7% спрямо 11% по същото време на миналата година. Само за тримесечието спадът е минимален - 0,3%. Понижението на цените на жилищата в Испания също продължава да се забавя, като за първите три месеца на годината е отчетен и лек ръст - от 0,54%. На годишна база обаче намалението достига 5,4% (спрямо 12,8% година по-рано), което нарежда страната на второ място по спад на цените на жилищата. Русия допълва челната тройка на пазарите с падащи цени на жилищата, а следващото място е за Украйна. Там след ръста от 7,83% на цените през първите три месеца на миналата година в началото на тази е отчетен спад от 3,5% на годишна база.

Разнородно движение в курортите

Добре известно е, че преобладаващата част от купувачите на ваканционни имоти у нас са руснаците и по-малко украинците. Засиленият ръст на сделките през последните няколко години доведе до поскъпването на тези имоти, но далече не навсякъде. По данни на BULGARIAN PROPERTIES, която е специализирана и в сделките с ваканционни имоти, стойността на сделките в Банско и Пампорово е паднала през първите три месеца на годината. В Банско спадът е 2,6% спрямо предходното тримесечие и е почти същият и на годишна база. Същият е и спадът в Пампорово, като и в двата курорта купувачите са предимно български граждани. Интересът на руснаците към Банско се засилва напоследък, но не е достатъчен, за да повлияе на цените, смятат от агенцията.

“Последният зимен сезон беше най-силен за продажбите на имоти в ски курортите от началото на кризата. Дори и с нараснали продажби обаче интересът е далече от този по време на имотния бум и не е достатъчен, за да оттласне пазара от дъното, поради което цените на ски имотите продължиха да пълзят надолу и през 2014 г.”, смята Полина Стойкова, оперативен директор на компанията. При жилищата ново строителство през първото тримесечие на годината има съвсем лек ръст в сравнение с предходното тримесечие. Той тръгва от 0,2% за столицата и стига до 1,3% в Стара Загора и Велико Търново. Дори в София обаче цените се движат разнопосочно и зависят най-вече от качествата на имота. Цените на новите жилища са най-високи предимно в източните и южните райони на града, за разлика от северните и западните.

Имоти ново строителство в София

Разгледайте нашите оферти на имоти в София

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване