Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България сред държавите с умерен ръст на цените на жилищата

2016-09-13   |  investor.bg

България запазва позициите си сред държавите в света с умерен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие на тази година, показва класацията на консултантската компания Knight Frank.

Страната ни е поставена на 29-то място от общо 55 пазара, изследвани от компанията.

Годишният ръст на цените на жилищата у нас през второто тримесечие достига 4,6%, а спрямо предходното тримесечие увеличението е 1%, отчитат експертите.

Това ни поставя в групата на пазари като Холандия, Чехия и Словакия, където е отчетен годишен ръст на цените на жилищата от порядъка на 4 процента.

В глобален план лидер по най-силен ръст на цените на жилищата през второто тримесечие остава Турция с почти 14 на сто годишно увеличение и 4 на сто – за тримесечието. Темповете на ръст обаче се забавят в сравнение с предходното тримесечие, когато беше отчетено годишно повишение на цените от почти 20 на сто.

Следва Нова Зеландия с ръст от съответно 11% и 3%, а на трето място е Канада с увеличение на цените от съответно 10% и 5,4%. Топ 10 се допълва от Чили, Швеция, Малта, Австрия, Исландия, Мексико и Германия.

На дъното на класацията за второто тримесечие е Тайван с годишен спад от 9,4% и 2,2% за тримесечието. На второ място по спад на цените е Украйна със съответно 9,2% и 2,3%, а на трето – Хонконг с 8,1% понижение на годишна база, но ръст от 0,1% за тримесечието.

В топ 10 по най-силен спад на цените на жилищата в света попадат още Мароко, Гърция, Сингапур, Кипър, Италия, Бразилия и Япония.

През второто тримесечие глобалният индекс на цените на жилищата на Knight Frank ускорява ръста си до 4% на годишна база.

Като водеща тенденция на глобалния жилищен пазар от консултантската компания подчертават “изплуването” на европейските пазари в първата половина на класацията – т.е. най-бързо растящите пазари, докато азиатските – някогашни лидери по ръст на цените, отчитат сериозно забавяне.

За бързата скорост на развитие на западните пазари основен фактор е паричната политика на централните банки, посочват експертите в доклада.

Що се отнася до Китай, чийто пазар на имоти е източник на постоянни притеснения за здравето на глобалната икономика, страната попада също в групата на държавите с по-умерен растеж на цените (5,9% на годишна база през второто тримесечие).

Разширява се обаче пропастта между пазарите в петте водещи града в страната – Пекин, Гуанджоу, Саня, Шанхай и Шънджън) в сравнение с останалите, по-малки населени места.

Вижте всички обекти ново строителство в София

Вижте как можем да ви съдействаме за ипотечен кредит


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване