Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Двоен ръст на сделките с имоти в София за 3 месеца

2014-04-23   |  Дом dir.bg, 22.04.2014

В първото тримесечие броят на сделките с имоти в елитните централни райони на столицата е нараснал двойно в сравнение с последните месеци на 2013 г., показват данни от доклад на компания за недвижими имоти за периода.

Над 30 на сто от покупките са за имоти на стойност над 100 000 евро, а целта на 20 на сто от купувачите е инвестиция. Друга тенденция за периода е, че сделките на етап "груб строеж" отново са факт на пазара на жилища.

Над 10 на сто от продажбите през първото тримесечие на 2014 г. са направени преди получаване на Акт 14. Вижте имоти ново строителство в София

Тенденцията на бързи покупки е валидна за почти всички нови проекти в големите градове и е знак за растяща увереност от страна на купувачите.

Недовършените все още имоти са изборът на две основни групи купувачи. Едната група са родители, които купуват за децата си, като очакванията им са имотът да е готов за нанасяне след няколко години, когато детето им ще потърси самостоятелност.

Другата група са семейства, които вече притежават първо жилище, а търсенето им е свързано със стремежа да осигурят по-комфортно пребиваване и да разширят площта, на която живеят. Те виждат решението на проблема си в новите сгради, чийто принцип на строителство е различен от този в периода 2006 - 2008 г.

Новата строителна тенденция е пространствата, които се проектират, да са с около 30 на сто по-обширни, а голяма част от тях да са и с по-високи тавани.

Продължава ръстът в броя на имотите, купени с цел инвестиция. В първото тримесечие на 2014 г. с този мотив с жилище са се сдобили близо една четвърт от купувачите, докато делът им в първия месец на 2014 г. е 10 на сто.

Без съществени промени остават цените в началните месеци на годината, посочват брокерите.

Докато в предходни години пазарът на наеми е бил сравнително пасивен, през януари и февруари, топлата зима на 2014 г. е накарала наемателите да бъдат по-активни. Търсенето е било концентрирано главно в центъра на София, Южни райони и "Младост". Средният наем е варирал между 150 и 250 евро, а ремонтираната баня и кухня са били водещ мотив за наемателите да сключат сделка. Вижте имоти под наем в гр. София

Вижте най-новите ни оферти от София

Вижте имоти за продажба и под наем в центъра на София

Предварително одобрение за кредит


  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване