Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в големите градове ще поскъпнат с 4-7%

2016-01-12   |  Mediapool, 11.01.2016

Ръст на цените на имотите с 4 до 7% в големите градове и през 2016 г., прогнозираха агенциите "Българиан пропъртис" и "Имотека" в понеделник.

През изминалата година доверието към имотния пазар се завърна. Сделките и цените на имотите се увеличиха. Строителната активност също расте, като издадените разрешения за строеж нараснаха двойно спрямо година по-рано. Реално започнатите нови сгради също са се увеличили спрямо 2014 г. Расте и броят на сделки, които се сключват на "зелено".

Заради рекордно ниските лихви, които са на историческия минимум, все повече купувачи предпочитат да инвестират свободните си пари в имоти. Доходността им в София варира между 5 и 6% годишно от отдаването им под наем, сочат данните на агенциите.

"Данните звучат като от анализ от преди 10 г., но има една съществена разлика. За първи път от десетилетие подемът на имотния пазар е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждият интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години", коментира Полина Стойкова, изпълнителен директор на "Бългериан пропертис".

"Предпоставките за ръст в активността и цените на имотите в столицата са видими – интересът е значителен, инвеститорите се стремят да отговорят на търсенето, хората предпочитат съхранението на спестяванията си в имот поради липса на по-добра алтернатива", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".
Всичко това е в резултат от комплексното влияние на редица макроикономически фактори - ускоряване на растежа на БВП, нарастването на доходите и средната работна заплата, спада в безработицата, по-ниските лихви по кредитите, цени на имотите като от преди 10 г., добро съотношение на цена към доход, посочват от агенциите за имоти.
Интересът е към големите градове

Интересът към покупката на жилища е към София и големите градове – Пловдив, Варна, Бургас, където има икономическа активност и ниска безработица. Именно там може и да се очаква покачване на цените на имотите, докато в останалите градове и особено в районите, които се обезлюдяват се наблюдава спад на сделките и на цените.
Прогнозира се още по-голям интерес от страна на български и чужди купувачи към ваканционните имоти в ски курортите.

Брокерите се надяват и на ръст на ваканционните пазари по морето, след предприетите санкции от страна на Русия срещу Турция.

И двете агенции отчитат ръст на сделките с инвестиционна цел. Има индикации и за поетапно завръщане на чуждите инвеститори, смятат от "Бългериан пропертис".

Според агенцията все повече българи купуват имоти в чужбина, които са на цени, съизмерими с тези в столицата. През миналата година основната дестинация беше Гърция, като се очаква тази тенденция да се запази и през тази година, наред с други пазари предимно по Средиземноморието.

Глад за големи и функционални жилища в София

Гладът за големи функционални жилища ще характеризира софийския пазар през 2016 г. е прогнозата на "Имотека", която работи в столицата. Нейната прогноза е, че цените на жилищата в столицата ще нараснат с 5-7%.

Столичният квартал "Младост" и центърът ще бъдат основните предпочитания на купувачите. В същото време строителните предприемачи са насочили проектите си в южните райони на града и по протежението на метрото.

"В "Младост" интересите на двете страни се срещат, но няма как да има много нови проекти в центъра на столицата поради практическата липса на пространство. В същото време интересът към места като Докторска градина, ул. "Съборна", района на НДК, пресечните на бул. "Витоша" улици се запазва. Ключово предимство е обликът на тези локации, който е много по-добър, сравнен със състоянието на градската среда в немалко от софийските квартали", коментира Люба Атанасова, изпълнителен директор на "Имотека".

Според нея, основната причина за интереса към центъра, извън облика и комуникативността, е доброто вътрешно разпределение на имотите.

"През 2015 г. търсенето на тристайни имоти бе устойчиво и то ще се запази и през 2016 г., може да наблюдаваме дори по-засилен интерес към жилища с три спални. През последните месеци имахме много случаи именно с този профил клиенти, но въпреки това все още няма активно предлагане на такъв тип имоти. Затова и интересът към центъра е толкова голям – поради значителния брой обширни и ефективно разпределени жилища, отговарящи на тези изисквания", каза Атанасова.

Тя съветва инвеститорите, които искат успешно да реализират обектите си и сега започват с проектирането, да предложат повече функционални 4-стайни апартаменти.
Средните бюджети, за които ще се сключват сделки, ще се движат в границите между 75 000 и 125 000 евро в по-желаните и престижни столични райони.

Изискванията на купувачите остават същите – комуникативност, качествено строителство и добра среда. От "имотека" предупреждават купувачите, че заради активизирането на пазара трябва да внимават с мнимите брокери и предприемачи, за да не станат жертва на измама.

Разгледайте имоти за продажба и под наем в София

Вижте оферти ново строителство в София

  Още новини

Сподели
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване