Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Изгодното банково кредитиране активизира жилищния пазар

2017-09-15   |  Строителство имоти, бр.28,11.09.17, с.16

Източник: Bulgarian Properties

Средната цена на жи­лищата в София достигна 1060 евро/кв. м при 985 евро/кв. м в началото на годината. Това показват данните на водещи аген­ции за имоти за второто тримесечие на 2017 г. Според тях нараства­нето на цените на три­месечна база е 7,6%, а на годишна се запазва на нива като през първо­то тримесечие, а именно - бележи ръст от 18%. средната покупна цена на жилищата е 91 000 евро, отчитат брокери. Към момента цените на имотите в София са на нива като тези в края на 2007 г. Все още обаче не са достигнати пикови­те стойности от третото тримесечие на 2008 г., когато беше бумът преди кризата. Тогава средната цена на жилищата в София достигна 1260 евро на кв. м.

Ускореният темп на нарастване на цените в София започва от второ­то тримесечие на 2016 г. и от тогава вече една година увеличенията се движат между 15 и 18 процента. Данните сочат, че це­ните на имотите в столи­цата нарастват най-силно през второто тримесе­чие на годината. и през миналата година, и през тази усетихме значител­ни ръстове именно през месеците април и май, след което пазарът се пренастройва и следват силни летни и есенни месеци с увеличаване на обема продажби.

Сделките

През последните 3 го­дини продажбите в Со­фия нарастват равномер­но с по около 8% годиш­но. Ръстовете, регистри­рани от Агенцията по вписванията, се забавят през последните месеци, но това се дължи в голя­ма степен на значителния дял на продажби на ново строителство, което е в процес на изграждане, и вписването на сделки­те ще стане на по-късен етап. Броят на продаж­бите в София е около 25 000 на година, което все още е далече от ни­вата в бума, когато дос­тигаха до 45 000 сделки годишно. Това предпола­га един много по-балан­сиран пазар и е още една индикация, че не можем да говорим за прегряване и балонизиране на жи­лищния пазар в столи­цата.

Покупателната възможност

Достъпността на жи­лищата, измервана като съотношение на цената на квадратен метър в Со­фия, и средната заплата за града остава в рамките на 1.4, като бележи леко повишение спрямо мина­лата година. Това означа­ва, че достъпността леко намалява, но като цяло коефициентът се движи между 1.3 и 1.4 от 2014 г. насам.Лихвените проценти по жилищните кредити паднаха под 4% по дан­ни на БНБ, което е ис­торически най-ниското им ниво. Това стимулира покупките с кредит, сочат анализатори. Банковото кредитиране продължа­ва да нараства, като от­пуснатите кредити през второто тримесечие беле­жат рекорд за последни­те години, а това е един от основните двигатели на жилищния пазар. Въ­преки високите нива на кредитиране обаче да­нните сочат, че обемите отпуснати кредити все още са наполовина от тези в бума. Това е по­твърждение за по-здра­вата основа, върху която се развива пазарът през 2017 година.

Изводите

Макар растежът на цените на имоти в Со­фия да доближава 20%, не можем да говорим за прегряване или балонизиране, а по-скоро за бързо наваксване на години­те на стагнация, комен­тират брокери. Всички показатели, които влияят върху пазара, са на нива около 50% по-ниски от стойностите им в пика през 2007-2008 г. Това показва, че засега тем­повете на развитие на жилищния пазар в София са устойчиви.

Вижте изгодни оферти ново строителство гр. София

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване