Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Капитал: Жилищата в София - повече сделки и по-скъпи апартаменти

2017-07-21   |  capital.bg

Пазарът на жилища в София продължава да расте: през второто тримесечие на годината има повече сделки и цените плавно растат. Средните нива надхвърлят 1000 евро на квадрат, отчитат агенциите, като това е за пръв път след кризата от 2008-2009 г. За ръста в търсенето и цените има обяснение: увеличени доходи и ниски лихви по кредитите. И макар че в края на първото тримесечие някои агенции за имоти прогнозираха спад в интереса и задържане на цените, пазарът ги опровергава.

Ръстът при сделки и цени

За второто тримесечие на 2017 г. сделките с имоти в столицата са 7441, или с 8.95% повече от същия период на предходната година, сочи статистиката на Агенцията по вписванията. Паралелно нарастват и цените: в проценти увеличението е 7.61% на тримесечна и 17.8% на годишна база, показват данните на компанията за недвижими имоти Bulgarian Properties. Изпълнителният директор на агенцията Полина Стойкова отбелязва, че за пръв път от 2009 г. насам средната цена за кв. метър в София преминава четирицифрения праг и достига 1060 евро. Средната цена на жилищата също се измества нагоре от 87.1 хил. до 90.8 хил. евро за първата половина на 2017 г.

Бургас и Варна също са със силни показатели: броят сделки расте за година съответно с 10.4% и 6%. В Пловдив покупките са 4006, или има спад от 8%. Общият брой сключени сделки в България за март - юни е 54 613, което е съвсем малко под обема им в сравнение с миналата година.

Кой търси

Купувачите в столицата са предимно семейства между 30 и 50 години, с 1 или 2 деца, които се интересуват от по-големи апартаменти. Най-търсени са двустайните с дял от 50%, защото са по-достъпни като сума и са лесни за отдаване под наем, следвани от тристайни с 30%, по данни на Bulgarian Properties. Пренебрежимо малко са чуждестранните купувачи, но нараства интересът от българи в чужбина. Бъдещите сгради са с тройно повече апартаменти: при 10-процентов ръст на строящите се сгради, броят на жилищата се увеличава с 37% спрямо началото на 2016 г., показват данни на НСИ.

Бавните разрешителни

За периода януари - март са издадени 1093 разрешителни за строеж за цялата страна, което е по-малко от половината за същия период на върховата 2007 г. "Ако преди кризата купуваш земя и на момента получаваш разрешително за строеж, сега това отнема около година и половина", отбелязва Димитър Савов, изпълнителен директор на строително-инвестиционната BLD. Това води до задържане на капитал в "земята" и удължава значително сроковете за изпълнение на проектите.

Друг проблем, пред който се изправя бизнесът, е тромавата бюрокрация - например налага му се да чака 6 месеца за разрешение за премахването на 9 диви круши в свой парцел. "Колеги от бранша ми казаха да не си губя времето и да ги отсека, най-много да ме глобят. И наистина е така." Дългите срокове водят до загуби, намаляват възвращаемостта и вдигат крайната цена на апартаментите.

Незастроената земя в столицата не пада под 200 евро на кв.м, което многократно изпреварва останалите икономически показатели, допълва Савов.

Висока доходност при отдаване под наем

Поскъпването на наемите в София изпреварва цените на жилищата и прави инвестицията в апартамент за отдаване все по-привлекателна, смятат от Bulgarian Properties. По техни данни приблизително 20% от клиентите са инвестирали в ново жилище с това намерение, отбелязват Bulgarian Properties.

Разликите в кварталите

Новият фокус на бизнеса е в квартал "Кръстова вада", където има свободни терени и инфраструктурните подобрения привличат инвестициите и цените вече се движат между 850 и 1200 евро на кв.м, коментират Bulgarian Properties.

В подценявания досега квартал "Овча купел" със своята площ и връзка с метрото също се очаква повишаване на цените на жилищата, посочват от агенцията. "Зона Б-5" също има добри перспективи. Кварталите "Лозенец", "Иван Вазов" и център остават с традиционно високи цени между 1500 и 2000 евро за кв.м, а не са изключение и суми над тези. Много висок интерес се отчита при бутиковите апартаменти в малки жилищни сгради в центъра, които надхвърлят 2000 евро на кв.м. Значително по-ниски остават цените в "Люлин", като макар да варират в различните части, средно са около 650 евро на кв.м.

Удобствата, предлагани от комплексите затворен тип, добавят приблизително 20% към цената на апартаментите спрямо средните за съответния квартал, като те се продават още на зелено, допълват от BLD.

Вижте нашите топ оферти в София тук


  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване