Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищните кредити продължават да поевтиняват

2017-10-29   |  profit.bg

Средните годишни лихви по банковите жилищни кредити у нас продължават устойчиво своя път надолу.

През месец септември тази година заемите за жилище в левове са договаряни при средна годишна лихва от 3.88%, а тези в евро при средно 4.13%, сочат данните на Българската народна банка. За сравнение, месец по-рано новоотпуснатите ипотечни заеми са вървели при средна лихва от 3.90% за левове и 4.33% за тези в евро.

На годишна база понижението е дори още по-осезаемо. През септември 2016 г. средната годишна лихва по жилищните кредити е била 4.74% за левове и 5.24% за тези договорени в евро. Логично с падащите лихви, и годишният процент разходи (ГПР) по ипотечните заеми върви надолу. През септември жилищните кредити в левове са теглени при среден ГПР от 4.30% (4.33% месец по-рано) и среден ГПР от 4.51% за тези, договорени в евро (4.77% месец по-рано).

Устойчивото поевтиняване на заемите за жилище през последните години се свързва с така наречения имотен бум у нас, тъй като финансирането на покупка на имот вече е далеч по-достъпно, отколкото преди няколко години.

Това показват и средните годишни лихви по вече изтеглените ипотечни кредити у нас. Към края на деветия месец на тази година средната годишна лихва по салда възлиза на 4.79% за левове (5.70% година по-рано) и 5.82% (6.67% година по-рано) за тези, договорени в евро. Жилищното кредитиране у нас отбелязва ръст от 5.8% на годишна база, като към края на септември 2017 г. достига стойност от 9.269 млрд. лева, сочат данните на БНБ.

Друг от факторите, движещ пазара на недвижими имоти у нас, според редица анализатори, са ниските лихви по депозитите, които продължават да се свиват. През месец септември тази година средната годишна лихва при новите депозити в левове възлиза на 0.37% (0.37% месец по-рано) и 0.26% (0.33% месец по-рано) за тези, договорени в евро.

За сравнение, през същия месец на миналата година средната доходност по депозит в левове е б0.72%, а този в евро 0.63%. Средната лихва по салда достига 0.57% през септември за тези в левове (1.26% година по-рано) и 0.47% за тези в евро (1.02% година по-рано).

Въпреки ниските лихви и твърденията, че парите от депозитите се вливат в пазара на недвижимите имоти, данни показват, че българите продължават да използват банковия депозит като нискорисков инвестиционен инструмент.

Сумата по депозитите на гражданите нараства с 5.9% на годишна база до 46.407 млрд. лева към края на третото тримесечие на тази година, сочат данните на БНБ. Навярно част от ръста се дължи на паричните трансфери на българите, живеещи и работещи в чужбина, които логично се вливат в депозитната маса у нас.

По-рано през тази година една от големите банки у нас посочи, че броят на българите в чужбина, търсещи жилищни заеми у нас, расте със сериозни темпове, което провокира търсенето на връзка между ниските лихви по депозитите, емигрантските пари и пазара на имоти у нас.

Лихвите по депозитите за бизнеса също остават на ниско ниво, макар да нарастват на месечна база. През септември фирмите са договаряли депозити в левове при средна годишна доходност от 0.24% (0.18% месец по-рано) и 0.30% (0.08% месец по-рано).

Въпреки отчетения ръст на лихвите, ситуацията не е толкова розова, ако трябва да погледнем година назад. За сравнение, средната годишна лихва по депозитите в левове е била 0.27% през септември 2016 година и 0.44% за тези, договорени в евро.

Така или иначе, сумата по депозитите на бизнеса расте с цели 13.5% на годишна база, достигайки до 21.102 млрд. лева. Докато лихвите по жилищните заеми и депозитите стоят на ниско ниво, това не може да се каже в такава степен за заемите, предвидени за потребление.

Потребителски кредити са били договаряни през септември при средна годишна лихва от 8.08% (8.11% месец по-рано) за левове и 4.90% (4.96% месец по-рано) за тези, договорени в евро. Така излиза, че потребителските заеми в евро са близо два пъти по-изгодни от тези в националната ни валута.

Година по-рано потребителските заеми са вървели със средна годишна лихва от 8.90% за левове и 6.17% за евро. ГПР при потребителските кредити по нов бизнес в левове е възлизало на 10.34% през септември (11.15% година по-рано) и 5.71% за тези, теглени в евро (6.86% година по-рано).

Сумата по потребителските кредити у нас достига 7.737 млрд. лв. и се увеличават с 5.7% спрямо септември миналата година. Средната годишна лихва по нов бизнес при заемите за фирми за суми под 1 млн. евро достига 4.12% за левове (4.14% месец по-рано) и 3.29% за евро (3.24% месец по-рано). Преди година тези кредити са били договаряни при средна лихва от 4.48% за левове и 4.87% за евро.

При бизнес заемите за суми над 1 млн. евро средната годишна лихва по нов бизнес достига 3.43% за левове (3.08% месец по-рано) и 2.52% за евро (2.92% месец по-рано). За сравнение, през същия месец на 2016 г. средната лихва по тези кредити е била 3.91% за левове и 5.05% за договорените в евро.

Кредитите за фирми нарастват с 3.1% на годишна база през септември 2017 г. и в края на месеца достигат 31.374 млрд. лева (+ овърдрафтите), сочат данните на БНБ.

Консултираме по ипотечно кредитиране

Кандидатствайте за ипотечен кредит


  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване