Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какви са прогнозите за пазара на имоти през 2017?

2017-01-06   |  economy.bg

Година на активен пазар с умерен ръст в цените на имотите в рамките на до 10% и засилено търсене в районите по новите линии на метрото очакват представители на водещи компании за недвижими имоти в България.

Вижте какви тенденции за 2017 очертаха още те пред Economy.bg:

Младен Митов, мениджър „Пазарни проучвания и анализи“ в ЯВЛЕНА:

Жилищата ще поскъпват, но в приемлив диапазон от 3-8%


През 2017 година според нас поведението на купувачите няма да търпи промяна. Отново очакваме висока активност от тяхна страна, като се надяваме дисбалансът с предлагането на пазара да не се задълбочава и да бъде компенсиран от засилващата се активност на строители и инвеститори. Наличието на свободни парични средства и приемливите условия за ипотечно кредитиране ще продължават да бъдат стимул за купувачите, но профилът на купувача от 2016 г. няма да се промени особено и съответно няма да стимулира ръст на цените, както някои продавачи очакват.

Ценовите нива на жилищата, достигнати през 2008-2009 г., според нас ще останат в историята (за справка, към 2008 г. средните цени на жилища в големите областни градове са били по-високи с 25-30% спрямо настоящите). Не намираме нито икономически, нито пазарни предпоставки за подобен ръст в цените. Да, жилищата ще поскъпват, но в приемливи диапазони 3-8% за 2017 г. (за 2016 г. в структурата на ЯВЛЕНА отчетеното поскъпване е в диапазона 4-9%), и то най-вече във връзка с характеристиките на конкретния имот, а не като цяло.

Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties:

Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите


През следващата година възходящият тренд в София и другите големи градове ще продължи и отново ще бъде движен от местното търсене. Създалата се конкуренция между новите сгради (новозапочващи и вече реализирани) и между тях и обектите на вторичния пазар ще доведе до една по-пъстра картина на предлагането, която все по-добре ще успява да удовлетворява търсенето. Това от своя страна ще доведе до допълнително увеличение в обема продажби. Очаквам ръстът на продажбите да е по-значим, отколкото нарастването на цените на имотите, където темпът ще се забави с балансирането на пазара и ще остане в рамките на до 10% през 2017 г.

Антон Андонов, изпълнителен директор на„ЕРА Недвижими имоти“:

Пазарът ще продължи да бъде „нервен“


2017-та година ще премине под знака на политическата нестабилност. Пазарът ще продължи да бъде „нервен“ – част от инвеститорите могат да задържат развитието на проектите си, някои потенциални купувачи на жилища с кредит биха отложили покупки поради несигурност в бъдещето, а продавачите на вторичния пазар ще продължат да очакват продължаващо покачване на цените на имотите им.

Ралица Ценова, директор продажби в „Home2U Недвижими Имоти“:

Очакваме осезаемо засилване на пазара на бизнес имоти


2016 година беше белязана от ръст на продажбите, съкращаване на средния срок за продажба на един имот почти наполовина (от 4-5 на 2-3 месеца) и ръст на продажните цени на недвижимите имоти, които през последното полугодие затвърдиха ръста от 5-6% на годишна база в национален план. Около 10-18 % е поскъпването, отчетено в сегмента на жилищните имоти, като повишението се наблюдава на пазара в големите градове – София (достигащо дори до 15% в някои райони на столицата), Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора.

През 2017 г. прогнозираме нарастването да продължи, като достигне максимални абсолютни стойности до 10% на годишна база. Тази тенденция, за жалост, ще доминира отново в големите градове, водени от столицата – София, Варна, Бургас, Пловдив и Стара Загора. В по-малките градове в страната тенденцията на затихване на имотния пазар, понижаване на цените и увеличаване на срока за продажба на един имот ще се запази.

Очакваме да има осезаемо засилване на пазара на бизнес имоти. Прогнозираме голяма конкуренция на пазара на офис площите под наем поради голямото количество новопостроени офис сгради, което ще повлияе на времето за отдаване под наем, а може би дори и на наемните цени.

Има изгледи курортните имоти да отчетат ръст на продажбите и стабилизиране на цените, но това отново ще бъде тенденция, силно зависеща от много други неикономически фактори.

В обобщение мога да кажа, че очакваме 2017 година да ни донесе стабилност и ръст на продажбите на имотния пазар!

Явор Пейчев, регионален мениджър на „Имотека“:

Очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива


Купувачите в София ще разширят периметъра си на интерес и районите, в които търсят подходящото жилище. След като през изминалите 12 месеца центърът, източните и южните квартали бяха най-желани, през 2017 г. редом с тях ще се появят и нови „горещи” точки на активност. Повечето от тях ще са в близост до планираните линии на метрото и зоните, в които инфраструктурата активно се подобрява или има повече удобства. По-силен интерес ще наблюдаваме в районите на бул. „Черни връх“ и ул. „Сребърна“, бул. „Шипченски проход“, кв. Красно село, Бъкстон, кв. Витоша, по протежението на бул. „Владимир Вазов“. .

През 2017 г. частично ще бъде преодолян и дисбалансът между цените, които част от продавачите предлагат, и тези, на които се сключват реални сделки. През предстоящата година очакваме продавачите да предложат адекватни на пазара ценови нива.

Като цяло 2017 ще бъде година на активен пазар, в която предлагането ще отговаря във все по-пълна степен на различните изисквания на купувачите. Възможно е и разширение в ценовия диапазон, на който се сключват сделки. Ако през 2016 най-много бяха покупките между 70 000 и 110 000 евро, то през 2017 можем да станем свидетели на движение във възходяща посока на тези показатели.

Ясна Божинова, маркетинг мениджър на Arco Real Estate:

Очакваме ръстът в цените да се нормализира и те да запазят ръста от около 10%, който достигнаха през 2016


Очакванията на Arco Real Estate за пазара през 2017 година са в 2 насоки. Относно новото строителство са той да запази тренда си на изграждане на нови проекти и завършване на голяма част от вече започнатите. В резултат очакваме ръстът в цените да се нормализира и те да запазят ръста от около 10%, който достигнаха през 2016. Предвид по-високия клас на строящите се през тази година нови обекти, очакваме през 2017 да се усети глад за бюджетни и качествени проекти с уредена инфраструктура извън централните и южните квартали на София.

С бурен темп се развива строителството в районите по линиите на метрото, като там се очаква цените да се запазят високи. През 2017 г. се очаква и да бъдат стартирани плановете за развитие на южната част на Младост 4 към Горубляне, както и на новия бизнес център на „Цариградско шосе“, където се планира изграждането на няколко нови бизнес сгради и най-високия към момента небостъргач в София. Не очакваме прегряване на пазара през следващата година поради непрекъснатото увеличение на жителите в столицата. Относно вторичния пазар тристайните жилища продължават да са все по-привлекателни, въпреки това броят сключени сделки с двустайни жилища се запазва по-голям . Основен двигател на активността на пазара на имоти продължават да са банките с изключително изгодните условия по ипотечните кредити и рекордно ниските лихви по депозитите. Ръст на пазара на недвижими имоти освен в най-големите градове на България, вече е регистриран и в по-малки градове като Казанлък, Сливен, Ботевград, Костинброд.

Добромир Ганев, управител на „Форос - Национална компания недвижими имоти”:

Очакваме динамичен пазар, на който ще има по-голям избор, особено на нови жилища


Очакванията на екипа на „Форос” за развитието на пазара в София през следващата година са подобни на изминалите две. Динамичен пазар, на който обаче вече ще има по-голям избор, особено на нови жилища. 2016 бе белязана с най-високия ръст от 2008 г. насам на започнати нови жилищни проекти. В такава ситуация на значително увеличение на новото строителство, а в същото време на забавен ръст на сделките, инвеститорите трябва да бъдат по-предпазливи и да изготвят предварителни сериозни проучвания преди стартиране на нови, особено по-мащабни проекти.

В същото време обаче София икономически се развива като средноевропейска столица и този факт продължава да привлича много българи от вътрешността на страната. Високите доходи на работещите в София също са фактор, който заедно с добрите оферти за ипотечни кредити на банките предполагат една отново динамична година на пазара в столицата. Вероятно продажните цени в повечето райони ще забавят своя ръст, но ще останат с положителни стойности до 3-7%. Има хипотези, при които е възможно и редукция на офертни стойности надолу, особено в райони, където е възможно стартирането на голям обем нови проекти.

Ситуацията в Пловдив е подобна на Софияняма запетая като очаквана динамика и интерес за покупки. Отличното икономическо развитие на града, както и сериозните преки инвестиции там спомогнаха бързото развитие на пазара на жилища. Но ръстът на сключените сделки за Q1-Q3 в града се забавя значително от 16% през 2015 на 4% през 2016 година. В Пловдив обаче индексът на стартиралото ново строителство е със спад от над 40% за първото деветмесечие. Това вероятно означава, че на пазара там инвеститорите могат да очакват значително по-лесна реализация на построените жилища.

Във Варна и Бургас ситуацията през изминалата година е почти еднаква с тази през 2015г. Отчитаме увеличение на сделките за Q1-Q3 и в двата града. Във Варна с около 5,5%, а в Бургас - с около 2%. Очакванията ни за тази година са за добър пазар, с относително равновесие в търсене и предлагане. Намаляването на покупките от руски граждани ще продължи да влияе на пазара в Бургас. Миграцията в Южната част на страната е значително по-слаба от тази в Северната. Ето защо Варна привлича повече на брой българи от съседните региони на Шумен, Търговище, Разград и Добрич. Започнатите нови жилищни единици в двата града за Q1-Q3 2016/2015 също са намалели значително, както в Пловдив. Съответно спадът във Варна е около 42%, а за Бургас е 37%.

Очакванията ни за ценовите нива на тези два големи града в страната е те да се движат около тези през 2016, вероятно с ръст до около 4-5%.

Вижте топ имоти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване