Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Къде да купувате имоти през 2017 г.

2017-01-18   |  fakti.bg

Безспорно локацията е главният фактор за успешна инвестиция. Анализатори са проследили движението на цените в 26 големи европейски града (вкл. София) за периода 2008-2016 г. На базата на това посочват и градовете, в които е най-перспективно да се купи имот през следващите 12 месеца.

В първата част ще разгледаме варианта, при които купувачите искат бързо да вложат парите си в покупката на недвижим имот и в краткосрочно време да спечелят от инвестицията. За този тип клиенти специалистите препоръчват пазари, намиращи се в начална фаза на възстановяване. Това са места, на които през последните години цените значително са се понижили и отскоро се наблюдава тенденция към поскъпване, както и имат силен потенциал за ръст. На такива пазари е добре да се купуват евтини апартаменти, които да се ремонтират и да се продадат след година-две на по-висока цена. Две са причините, поради които собственикът ще може да вземе повече пари, отколкото е дал като е купувал жилището. Първата е, че е вложил допълнителни средства за подобряване качеството на апартамента и втората, че за периода от покупката до продажбата цените ще са се повишили.

Според анализатори 8 са градовете, които ще отговарят на тези условия през настоящата година: София, Букурещ, Варшава, Лисабон, Мадрид, Барселона, Дъблин, Братислава.

Тези, които предпочитат по-евтин имот могат да се насочат към София.

Там цените на жилищата започнаха да се повишават през 2016 г., като се очаква тенденцията да продължи и през настоящата година. В много столични квартали поскъпването е двуцифрен процент, сочат данните на най-големия сайт за недвижими имоти imot.bg. Според международни анализатори, по-нататъшният ръст на цените ще е обусловен и от ограничения обем строителство.

Един от най-перспективните пазари за 2017 г. ще е Букурещ.

За периода 2008-2016 г. цените на жилищата в столицата на северната ни съседка са се понижили с 35.4% - от 1771 на 1144 EUR/кв.м. След пикът при продажбите на жилища в Букурещ през 2007 г. подобен се достигна и през 2015-а. Анализаторите на специализирания сайт Imobiliare.ro посочват, че от септември 2015 г. до септември 2016 г. жилищата са поскъпнали с 5%. Позитивната динамика на пазара на недвижими имоти се поддържа и от икономическия ръст. През 2015 г. БВП на глава от населението се е повишил до 3.7%, което е един от най-добрите показатели за Европа.

„Най-горещите” имотни пазари през тази година ще бъдат с адрес Испания. От 2008 г. цените на недвижимите имоти в Мадрид са паднали с 23.3%. Възстановяването на пазара започна едва през 2015 г., а към третото тримесечие на 2016-а квадратният метър жилищна площ се е търгувала срещу 2902 EUR. Другата испанска гореща точка през тази година ще е Барселона.

Цените там започнаха да спада през 2007-а, а дъното беше достигнато през 2013 г. През третото тримесечие на миналата година сделки са се сключвали средно срещу 3667 EUR/кв.м, което е с 13.1% по-малко в сравнение с 2008 г.

За тези, които са се насочили да купуват имоти в южната европейска държава е добре да знаят, че икономиката бележи ръст, безработицата спада, лихвите по ипотечните заеми остават ниски, а търсенето на жилища расте. Всичко това ще спомогне за повишаване на цените на имотите, а Мадрид и Барселона ще изпреварват останалите големи испански градове по темп на поскъпване.

С 18% се обезцениха имотите в Дъблин за периода 2008-2016 г. Началото на възстановяването беше поставено през 2013-а. От тогава до днес увеличението в стойността на квадратен метър жилищна площ е 32%. Потенциалът за ръст се запазва, тъй като цените все още не са достигнали пика си от 2007 г., припомнят анализатори. Средно за 5000 EUR/кв.м. могат да бъдат купени жилища в центъра на Дъблин, сочи справка в специализирания сайт Numbeo.

Подобен потенциал на пазара се наблюдава и в Братислава и Лисабон, където през 2016 г., където цените на имотите са били съответно с 7.8% и 7% по-ниски от тези през 2008 г. И двата пазара започнаха да се възстановяват през 2014 г. Към третото тримесечие на 2016 г. средната цена в Братислава е 1818 EUR/кв.м., а в Лисабон – 1308 EUR/кв.м., сочат данните на националните статически институти на Словакия и Португалия.

Ръст в цените може да се очаква и на пазара на имоти във Варшава.

По данни на Националната банка на Полша от 2008-а до миналата година цените са се понижили с 13.9% - от 2314 EUR/кв.м. до 1992 EUR/кв.м. Специалистите от Trading Economics прогнозират леко поевтиняване на полските имоти през текущата година, след което към 2020 г. цените трябва да се върнат на нивата от 2016 г. Други анализатори (EY и Knight Frank) са по-оптимистично настроени и очакват поскъпване още в следващите месеци не само във Варшава, но и в цяла Полша. Причината е, че лихвите по ипотечните заеми в страната остават ниски, а търсенето от страна на местното население – расте.

По време на имотната криза през разглеждания 8-годишен период цените на жилищата отчетоха спад и в редица други европейски градове. Така например, във Вилнюс и Талин за периода 2008-2009 г. цените спаднаха с цели 30%, а в Рига – с 42%. Възстановяването на тези пазари започна през 2010 г., а към края на 2016 г. цената на квадратен метър жилищна площ в Талин е с 40% повече в сравнение с 2008-а. Поевтиняване на имотите в близките години се очаква на литовския имотен пазар.

Изгодният момент да спекулативни покупки на имоти отмина и в Будапеща.

Там в периода 2010-2014 г. цените спадаха, след което започнаха да се повишават. С 25% по-скъпо са стрували апартаментите в унгарската столица през миналата година в сравнение с 2008-а. В Загреб и Варшава поевтиняването през последните осем години е съответно 25% r 14%. И двата града обаче не попадат в списъка на най-привлекателните от инвестиционна гл.т. места. Прогнозите на Trading Economics е, че в периода 2016-2020 г. в Хърватия и Полша не се очаква поскъпване на жилищата.

Особена е ситуацията в Атина. Индексът на Централната банка на Гърция показва, че от 2008 г. до края на 2016-а обезценяването при жилищата е 43.8% и няма индикации за възстановяване на пазара в близко бъдеще. Ако правителството продължи политиката на евтини ипотечни кредити пазарът може скоро да достигне дъното, след което Атина може да се превърне в един от най-горещите европейски пазари.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Купете имот в чужбина с нас, вижте новите ни оферти


  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване