Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Мансарда под звездите - от 120 до 500 лв

2012-09-18   |  Труд, 18.09.12

Септември винаги е бил месецът, в който наемният пазар се раздвижва заради настъпването на поредната учебна година във висшите учебни заведения. Но наблюденията показват, че тази есен движението е предимно в броя на наетите жилища, а не толкова в цените им. Те паднаха преди 3 години и оттогава няма сила, която може да ги вдигне значително дори през септември. А в същото време изискванията на потенциалните наематели се повишиха.

София не е Варна
Има доста разлики между отделните университетски градове в България. В София например освен голямото предлагане има и доста силна ценова конкуренция от страна на студентските общежития. Месечният наем за легло в блоковете на различните вузове се движи между 17 и 50 лева с всички включени консумативи. Много студенти предпочитат да са в тези сгради не само заради финансовия мотив, а и заради възможността да живеят сред приятелите и колегите си.

В столицата има още една особеност - повечето от големите висши учебни заведения се намират в близост до станциите на метрото. Това позволява на студентите да се придвижват безпроблемно от и до жилището си и затова търсенето в квартали като „Дървеница", „Мусагеница", „Люлин" и „Младост" е сравнително високо. Тази есен към предпочитаните квартали се добавя и „Надежда", но нивата на наемите там все още се различават от тези в другите квартали. Двустаен панелен апартамент в „Мусагеница" например може да се наеме за около 200 евро. В „Люлин" същият апартамент ще е средно 180 евро, докато в „Надежда" -150 евро.

В градове като Варна и Бургас нещата са много по-различни. Там има цикличност при наемите - хазяите, които са отдавали под наем стаи на почиващи през лятото, през септември се насочват към студентите. Според наблюдения на брокери във Варна миналата есен в морската столица на България е имало леко увеличение на наемите през септември - с около 2-3%. Но в началото на лято 2012 те са паднали с около 6% и в момента малко хазяи смеят да се надяват на повишение.

Обикновено за една седмица студентът и родителите му приключват с всички огледи, максимумът е един месец. Много често корекцията между предлаганото от хазяина и сумата, която е склонен да плати наемателят, достига до 15%.

На прицела на вниманието на студентите от Бургаския свободен университет са предимно гарсониерите в центъра на града, в близост до учебното заведение. Те се предлагат в широк ценови диапазон - от 280 до 340-360 лева. С кратко пазарене обаче месечният наем може да се смъкне до 260 лева, особено след като учебната година вече е започнала в началото на октомври или още през втората половина на септември.

Българите не могат като чужденците
Като се говори за наемите, които плащат студентите, трябва да се прави разлика между българите и чужденците. В Пловдив например следват доста студенти от Гърция и Турция, които са склонни да плащат месечни наеми между 250 и 400 евро в зависимост от квартала, броя на стаите, екстрите и състоянието на жилището.

Българите са доста по-непретенциозни и са склонни да се нанесат в жилище без обзавеждане. Родителите им го набавят от вкъщи или се купува втора ръка. Така в центъра на Пловдив самостоятелна мансарда или таванска стая със санитарен възел може да се наеме на цени от 120 до 180 лв. на месец.

Подобна разлика се усеща и в Благоевград заради Американския университет, който плаща жилищата на преподавателите си. Това вдига наемите на самостоятелните апартаменти в центъра на града до 700 лв., но само за добре поддържани и реновирани жилища. Заради същата причина луксозните мансарди в града стигат до 500 лв. наем на месец.

В София отдавна е известно, че кварталът около Медицинска академия е с ниво на наемите над средния за такъв район. Причината са многото гръцки и кипърски студенти в университета, които предпочитат да се заселват близо до учебното заведение.

Разгледайте всички наши оферти на имоти под наем в София

  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване