Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Морето се събужда, планината спи

2013-05-07   |  Труд, 07.05.13

Вече никой не отрича, че 2013 г. започна добре за имотния пазар - регистрираните от Агенцията по вписвания сделки са с 23% повече от същия период на миналата година, кредитирането се раздвижи, а и цените не търпят резки спадове, характерни за периода 2009-2011 г. Но оптимизмът е доста умерен, а и някои сегменти от пазара, изглежда, че не помръдват. На това обръща внимание в своя тримесечен анализ агенцията за недвижими имоти „Бългериан пропертис", специализирана в продажбата на ваканционни имоти.

За разликата между Банско и Слънчев бряг
Раздвижването на имотния пазар в началото на миналата година бе забелязано за първи път при ваканционните имоти. И това беше естествено, защото точно при тях кризата дойде най-рано. Но година по-късно пазарите в двата най-големи курорта - Слънчев бряг и Банско, са с доста различна динамика. В района на Слънчев бряг се наблюдава възстановяване на пазара и увеличаване броя на продажбите, а в Банско и останалите ски курорти интересът и през изминалия зимен сезон продължи да бъде слаб. Това доведе до допълнителен спад в цените на имотите там и стопи плахите признаци на възстановяване, които продавачите в планинските курорти забелязаха през есента на миналата година. Основните купувачи на ваканционни имоти и по морето и ски курортите продължават да бъдат руснаци. Но средната цена на продадените апартаменти в Слънчев бряг за първото тримесечие на 2013 г. е по-високо от това за същия период на миналата година, и то значително.

По данни на „Бългериан пропертис" сега средната цена в Слънчев бряг е 512 евро на квадратен метър спрямо 440 евро за същия период на 2012 г. и 505 евро за последното тримесечие м.г. Или излиза, че дъното на пазара в Слънчев бряг е било в началото на 2012 г., като след това средните цени на база сключени сделки леко се увеличават и достигат нивата си от втората половина на 2011 г.

Положението в Банско изобщо не е такова. В момента там средната цена на апартаментите е 382 евро на квадратен метър, което представлява почти минимума на офертните цени, т.е. купуват се възможно най-евтините имоти. В Боровец през първото тримесечие до сделки се стига на средна цена около 600 евро, а в Пампорово - 450 евро. Или най-общо казано, зимният сезон 2012/2013 приключи с 50 до 100 евро по-ниски цени за кв.м. спрямо предходната зима.Обясненията защо се случва това са различни. Някои търсят причината в липсата на интерес у основната движеща сила на този пазар - руснаците, към ски курортите.


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване