Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

На пазара на имоти 2014-а се определя като годината на купувачите

2015-01-28   |  www.dnevnik.bg, 28.01.2015

Изминалата година беше най-успешната за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът навлезе в нов етап на развитие, спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара, се казва в анализ за състоянието на сектора на компанията Bulgarian Propetiеs. Според изпълнителния директор на фирмата Полина Стайкова важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар.

Тя допълва, че все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че това е сигурен, реален актив. "Тази тенденция съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 години и имотите са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година", казва още Стойкова.

Пазарът в София мина през два етапа

В анализа на Bulgarian Propetiеs за пазара на имоти в София се казва, че той е минал през два периода с различни пазарни динамики. През първото полугодие активността и цените не са се различавали особено от тези през 2013 година. През второ полугодие на 2014-а обаче обемите на продажби бързо са нараснали, предлагането е започнало да намалява, а както офертните цени, така и тези, на които са се сключвали сделки, са се повишили. Тези процеси са довели до приключване на годината с 3% ръст на цените в София според данните на НСИ.

Според анализа на Bulgarian Propetiеs средната цена на продадените апартаменти в столицата за четвъртото тримесечие на миналата година е 764 евро/кв.м при 750 евро/кв.м за третото тримесечие и около 735 евро/кв.м за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за четвъртото тримесечие е 80 850 евро. За цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните.

Цените в Банско продължават да падат

През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, в рамките на до 5%, като очакванията са за повече сделки през вече започналия зимен сезон. Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това на практика е такава цена, която е достъпна и за местните купувачи, и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Отдръпването на руснаците намали сделките по морето

Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците, са се отдръпнали и като цяло броят на продажбите на имоти е намалял, отчитат от Bulgarian Propetiеs. Това е поставило морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и е прекъснало двегодишния период на възстановяване.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м). Средната цена на закупените апартаменти в курорта за 2014 година е 32 550 евро.

Очакванията са възстановяването да продължи

През 2015 г. тенденциите на възстановяване на пазара на недвижими имоти ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще нараства и ще бъде водещо за пазара като цяло, сочи прогнозата на Bulgarian Propetiеs. Очакванията са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи, и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.

Търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години, обобщават от Bulgarian Propetiеs.

Вижте нашите топ имоти в София

Вижте топ имоти в ски курортите

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Лятото е все по-близо! Осигурете си собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване