Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Най–често си търсим ново жилище в стария квартал

2016-03-02   |  Строителство имоти, бр.9, 29.02.16

Решим ли да сменим жилището, най-често избираме друго в същия квартал, смятат брокери от столичните агенции за недвижими имоти. В немалко от случаите дори не се сменя и типът строителство - продава се панелен имот и се купува пак в такъв блок.

От една страна, това има своите предимства, защото хората са свикнали с тези жилища, споделят брокерите. Не бива да се забравя, че при сделките с панелки и други стари жилища се плаща за реалната обитаема площ, а не за голям дял общи части.В същия квартал обикновено купуват друго жилище най-вече за хората от периферните райони, искащи да се сдобият с по-голям апартамент, но нямащи достатъчно пари.

Изчисленията сочат, че е нужно да приготвим поне 20 000 евро, за да можем, продавайки старото, да вземем друго по-просторно жилище. В сумата се включват и разходите за такси по продажбата на единия имот и сделката за придобиването на другия. Отделно още пари са нужни и за ремонт или довършване на новото жилище, ако то е на шпакловка и замазка, и така харчовете може и дори да стигнат или дори да надминат 25 000 евро.В момента между 20 и 30 на сто от сделките са подобни - продажба на едно жилище и покупка на друго.

Според имотните посредници, най-активни на пазара са възрастните хора, искащи да заменят големите апартаменти от времето на соца с нещо по-малко и така да си намалят разходите за издръжка на имота. Обикновено част от парите те дават на децата си, за да им помогнат да си купят нов дом, или пък с тях покриват стари задължения. Друга активна група в този тип сделки са младите семейства, сдобили се с второ дете, искащи да вземат друго жилище с поне една спалня повече.

Вижте най-добрия проект тази година


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване