Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Нова ниша на пазара - имот в спа курорт

2012-11-20   |  Труд, 20.11.12

Апартамент или студио в спа или балнеоложки курорт - за собствено ползване или за отдаване под наем. Това е една от нишите на пазара на имоти в България, към която тепърва започва да се проявява интерес и на чието развитие браншът се надява. Това стана ясно от допитване на “Труд” до брокерски агенции има ли раздвижване на пазара на този тип имоти, след като България се опитва широко да рекламира възможностите за целогодишен и спа туризъм.

Според Ирена Перфанова, президент на ФИАБЦИ-България (Международната федерация за недвижими имоти), ваканционните имоти в България са бизнес, който трябва да се управлява дългосрочно, а специално тези в балнеокурортите са изключително перспективни.

“Пазарът на ваканционни имоти до голяма степен е функция на туристическия имидж на една страна. Практиката показва, че 15-20% от туристите са и потенциални купувачи на имоти”, заяви Перфанова неотдавна на форум в София.

За момента българските спа курорти не са така популярни в Европа и света, както са морските и планинските, коментираха пред “Труд” брокери. Затова и пазарът на ваканционни имоти в дестинации като Сандански, Хисаря, Девин, Сапарева баня е по-слабо развит. Предлагането е ограничено, а търсенето по-скоро хипотетично. За да стане реално, трябва активно да се популяризират спа курортите ни по света, смятат брокерите. Но въпреки стагнацията тази ниша на имотния пазар има голям потенциал.

Балнеологията и спа туризмът са целогодишни, което е предпоставка за по-добра възвръщаемост на инвестициите. Един от основните фактори в решението на клиентите да закупят имот в спа курорт е добрата инфраструктура и често зависи от това дали той е част от комплекс, който предлага разнообразие от услуги.

По думите на Полина Стойкова, оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES:"Руснаци търсят имоти в спа курортите ни, до сделки обаче рядко се стига, защото предлагането, от една страна, не е голямо, а от друга - цените на подобни имоти са по-високи, в сравнение с тези на масовите ваканционни имоти по морето и в ски курортите".

Спа имотите по принцип предполагат по-висок клас клиенти, но на този фронт България се бори за инвестиции с държави като Турция, Испания, Черна гора и Хърватска.

След като през тази година Кюстендил стана домакин на Балканските СПА награди, а Хисаря получи приза “СПА дестинация на Балканите”, това ще засили интереса към имотите в района, надяват се брокерите. Хисаря спечели надпреварата в конкуренция с гръцкия град Лутраки, македонския Берово, сръбския Врънячка баня, румънския Мангалия и турския Терек.

Родните спа общини трябва да обръщат внимание на инфраструктурата и цялостното развитие на градовете, защото има да се догонват утвърдени дестинации като Бат (Великобритания), Баден-Баден (Германия), Хевиз (Унгария) и др. И отново положителен пример е Хисаря, който се побратими с френски град и очаква френски инвестиции, вкл. и в недвижимите имоти.

Между 520 и 1200 евро/кв. м. се движат средните цени на имотите в спа курортите в България, по данните на BULGARIAN PROPERTIES. Разликата е в зависимост от това дали се предлага апартамент на шпакловка и замазка, или имот в апартхотел, който е напълно готов за ползване и има допълнителни екстри като собствен басейн в затворен комплекс и др.

В момента във Велинград се предлагат два типа апартаменти. Едните са нови, директно от строител на шпакловка и замазка и се оферират на цени 520-600 евро/кв. м. Другият тип апартаменти са в хотели - напълно завършени и обзаведени, готови за ползване и отдаване под наем. Техните цени са средно 800-1000 евро/кв. метър.

Разбира се, има оферти и на цени от 1200 евро за квадрат - за имоти в хотели, които се менажират и отдават под наем на хотелски принцип.

Като цяло цените на апартаментите във Велинград са спаднали с около 20% от пиковите нива преди кризата, сочат още данните на брокерите. Къщите там са или луксозни, или с недобро качество, но обявени на нереалистично високи цени, което води и до по-слаб интерес. За около 70 000 евро обаче може да се купи хубава къща, готова за ползване, в Цигов чарк например.

В Хисаря цените са паднали с около 30% от началото на кризата. И там в околните села се предлагат селски къщи.

Интерес предизвикват и имоти по-близо до Пазарджик в посока към Велинград - в тези села има добри оферти и изгодни цени и там като че ли има най-голяма активност. В случая става въпрос по-скоро за пазар на селски къщи, отколкото на спа имоти, уточнява Полина Стойкова. Като цяло мнението на брокерите е, че спа курортите не са успели да се възползват в пълна степен от бума на имотния пазар до 2008 г. от гледна точка на услуги и предлагане. А този пазар като цяло е ориентиран към по-тесен кръг хора с по-големи възможности, тъй като балнеотуризмът по принцип не е от най-масово достъпните.

България е втора в света по ресурс на минерални води след Исландия. На територията на страната има над 600 водоизточника, с дебит над 5000 литра за секунда. Лечебните качества на българските минерални води са познати от древността, някои от най-прочутите и днес балнеолечебници водят началото си още от римско време. Българските минерални води са с разнообразен състав и температура.

В Северна България преобладават студените (до 37 градуса), а в Южна България - топлите (от 37 до 60 градуса) и горещите (над 60 градуса) извори. От последния вид минерални води има предимно в долината на Струма, Места и северното подножие на Западните Родопи. Най-горещият минерален извор в страната е при Сапарева баня (101,4 градуса).

Комбинацията от минерална вода и лечебна кал е благоприятна за целогодишно лечение, възстановяване и почивка. Най-известните балнеологични райони и спа курорти у нас са Велинград, Сандански, Баня, Хисаря, Девин, Сапарева баня, Тузлата, Павел баня, Поморие и Кюстендил. Богатството на възможности за балнео- и спа туризъм в България е част от рекламата на страната, която министерството на икономиката и туризма се опитва да наложи на международния туристически пазар през последните години.

Според брокерите пазарът на недвижими имоти може да се оживи именно чрез активно развитие на туризма в балнеокомплекси и голф игрища, при които има целогодишно ползване или по-дълъг сезон.

Разгледайте всички наши оферти на имоти в спа курорт за продажба и под наем

  Още новини

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024
Фирмени
Брокери на месец април 2024

Пролетта е тук и с нея идват нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Март месец донесе поредица от сделки и затвърди активността на пазара, което ни позволи да приключим успешно първото тримесечие на годината. Видяхме значително движение не само в големите градове, но и в любимите ни морски и ски курорти. Също така, сезонът за покупка на селски къщи е в разгара си, добавяйки ...

02 Април, 2024

Изпратете запитване