Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на имоти се стабилизира

2015-05-18   |  www.profit.bg

Пазарът на имоти у нас се стабилизира, като все повече имоти се купуват с цел инвестиция - около тази теза се обединиха участниците в панел „Имоти“ по време на шестото издание на „Шумът на парите“, провело се през миналата седмица.

В панела участие взеха Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие на Амрита, Александър Бочев, управител на Real Net, Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ, Добромир Ганев, управител на Форос, и Иван Велков, член на УС на ФИАБЦИ и БГФМА.

„Все по-често и все по-смело хората се обръщат към имотния пазар с цел инвестиция, вложение, върна се доверието за една година. Имотите вече заеха мястото, което им се полага, а именно като една съществена част от портфейла на всяко едно домакинство“, според Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.

„Ето че тази година говорим за ръст на цените, за който нашата статистика показва между 3-5% в София. Миналата година НСИ отчете ръст за страната около един процент, за София – около 3%“, допълни още Стойкова.

Разбира се, специалистите предупредиха и относно рисковете, свързани с инвестициите в недвижими имоти, които не бива да се пренебрегват от купувачите.

„Един имот може да бъде много добра инвестиция, но всеки инвеститор трябва да запомни няколко основни неща. Възвръщаемостта на тази инвестиция може да е висока, защото това е рисков актив, при който, както видяхме, може да има голяма волатилност“, заяви Виктор Генев, управляващ съдружник и мениджър бизнес развитие в Амрита.

„Това също така е един много бавно ликвиден актив, в сравнение с други традиционни инвестиции. В последно време наблюдаваме, че периодът за реализация на сделка при един апартамент е намалял средно от 6 на около 4 месеца, но това все още е дълъг период. При друг вид имоти може да отнеме години. Във времена на криза също така инвестициите в имоти може да не се възвърнат с години“, предупреди още Генев.

До голяма степен позитивните тенденции на пазара на имоти са се предопределили и от понижението на лихвите по кредитите през последната година. „Тенденция за съживяването на пазара е отпускането на жилищни кредити на сравнително ниски цени, в сравнение с преди няколко години, което допълнително мотивира купувачите“, според Александър Бочев.

„Важно е да разграничим покупката на жилищен имот за собствени нужди и за инвестиция. Когато се купува за собствена нужда, купуваме най-вече със сърцето си и бихме направили компромис с някои неща, стига той да ни хареса, да е нашият имот“.

Тази теза бе подкрепена и от Виктор Генев: „През изминалата година лихвите по кредити и по депозити силно намаляха и процесът се случваше през последните две години, но през 2014 г., особено през втората половина, доста се засили по обективни причини". Друг фактор за сериозното подобрение на пазара са миграционните процеси, както и позитивното развитие на пазара на земеделска земя.

„Основният двигател на пазара на имоти в момента са миграционните процеси", коментира Добромир Ганев.

„Активният пазар на земя в последните 5-6 години, в момент, когато пазарът на имоти бе зациклил, съдействаха за това хората да могат да се сдобият със средства за покупка на жилищен имот и да направят такива в последните една две години“, допълни още Ганев.

Нещо повече, подобрение се наблюдава и по отношение на луксозния клас имоти. „Все повече българи отправят запитвания за покупка на луксозни имоти в Гърция с бюджети, надхвърлящи 1 млн. лв., каквито не бяхме виждали в последните години", каза Никола Стоянов, управляващ партньор на ЛУКС ИМОТИ.

„Европейските купувачи вече увеличиха доста покупките на недвижимости в България и тази тенденция ще продължи“, според Стоянов. „Очаквам силно завръщане на англоговорящи клиенти на пазара на ваканционни недвижими имоти в България, главно англичани“, прогнозира специалистът.

Подобна позиция изрази и Полина Стойкова: „Има огромен потенциал, защото англичаните имат страшно позитивно отношение към страната. Няма никакви спомени от миналото, които да ни пречат. Има хора, които са идвали тук през 80-90-те години на 20 век и си спомнят добри неща. Освен това цените в България са основен фактор. Няма друга страна в Европа, която да бъде конкурентна на страната ни по цена на имотите“, оптимистична е Полина Стойкова.

Разгледайте имоти за инвестиция

  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване