Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пазарът на нови жилищни кредити е стабилен

2013-11-04   |  Econ.bg, 01.11.2013

Въпреки традиционно по-слабата активност през летните месеци и продължаващата несигурност по отношение на политическата обстановка, пазарът на нови жилищни кредити в страната остава стабилен. Това се посочва в обзорен тримесечен доклад на Пощенска банка.

За периода се отчита общ ръст в търсенето на жилищни кредити от 35% на годишна база. София, Варна, Пловдив, Бургас и другите областни градове остават най-активните населени места по отношение на жилищния пазар и жилищно кредитиране. През третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава нарастване на броя усвоени кредити за закупуване на имоти в гр. Пловдив, като те достигат 5.9% от всички усвоени кредити в страната.

През летния сезон Пловдив измества Варна и Бургас и се нарежда на второ място след столицата по брой усвоени кредити. Това се илюстрира и от общото за страната нарастване на продажбите на имоти през третото тримесечие, което по данни на Националната агенция по вписванията достигна 7% на годишна база.

Същевременно нивата на лихвените проценти по жилищните кредити според БНБ паднаха под нивата отпреди кризата, а тенденцията за постепенен спад на годишния процент на разходите (ГПР) по жилищните кредити в левове се запазва.

По данни на Българска народна банка (БНБ) през септември 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.44 пр.п. до 6.63%, а по жилищните кредити в евро се увеличава с 0.04 пр.п. до 7.47%. През септември 2013 г. спрямо август 2013 г. средният лихвен процент по жилищните кредити в левове намалява с 0.19 пр.п., а по жилищните кредити в евро нараства с 0.15 пр.п.

Ръст от над 4% отбелязват жилищните кредити с размер между 20 и 40 хил. евро за третото тримесечие на 2013 г. Най-търсени продължават да бъдат кредитите до 20 хил. евро, въпреки спада от 3% за същия период. Кредитите с размер над 60 хил. евро представляват едва 6% от всички отпуснати от банката жилищни кредити за месеците юли, август и септември на 2013 г.

Средният срок за изплащане на жилищни кредити е 20 г., като повече от половината от потребителите, които са усвоили жилищни кредити от банката, предпочитат той да бъде със срок от 20 и повече години. Най-малко търсени са жилищните кредити със срок на изплащане до 10 г.

Данните показват, че през третото тримесечие на 2013 г. се наблюдава слабо раздвижване на пазара на панелни имоти. Отпуснатите кредити за този тип конструкции нарастват с близо 4%. Въпреки това, монолитът остава водещ. В големите градове има повишен интерес към апартаменти с качествено ново строителство.

Прогнозата на банката за пазара на жилищното кредитиране в България до края на 2013 г. е, че тенденцията за растеж на заявките ще се запази на нива от 30 – 35% спрямо предходната година.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит


  Още новини

Сподели
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване