Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в България през 2016 г.: Развитие на "две скорости"

2017-01-23   |  investor.bg

Дисбалансът на пазара на имоти в България се задълбочава през 2016 г. Ако в годините малко след кризата дори леката възходяща тенденция в големите градове успяваше да издърпа целия пазар до едно стабилно ниво, сега вече забавянето на пазарите в по-малките градове е такова, че не може да бъде компенсирано от бурното развитие на пазарите в големите градове.

Това показват данните на агенцията по вписванията за сделките през последното тримесечие на 2016 г. и за цялата година, които са публикувани на сайта на институцията.

Ясно се вижда, че пазарът в страната върви на „две скорости“ и различията се задълбочават. Големите градове, където има повече работни места, преживяват бум на жилищния и ипотечния пазар, докато при малките сделките остават спорадични и все по-редки.

По правило последното тримесечие на годината е било най-натовареното за цялата година, с ръст на сделките в национален мащаб от почти 19% спрямо предходното тримесечие и с 2,5% на годишна база. За годината като цяло обаче сделките намаляват с малко под процент до 228 586 броя за страната.

При ипотеките обаче посоката на развитие на пазара твърдо остава възходяща, защото от една страна пазарът се подкрепя от засилената активност в големите градове, а от друга – от рефинансиранията заради стремежа на кредитополучателите да получат максимално добър лихвен процент. Така за последното тримесечие ипотеките се увеличават с над 21% спрямо третото и с почти 27% на годишна база, а за цялата година – с почти 24% до общо 50 484 заема.

Агенцията обаче не диференцира данните за новоотпуснатите ипотеки от тези за рефинансиранията, така че не може да се каже кое оказва по-голяма подкрепа на целия пазар.

Най-активният жилищен пазар и през последното тримесечие, и през миналата година е София. За периода октомври – декември са сключени над 8 400 сделки, което е с 38,8% повече спрямо периода юли – септември и с 11,8% над отчетените сделки през последното тримесечие на миналата година. За цялата година в столицата са сключени общо 26 480 сделки, което представлява ръст от 8,5% на годишна база.

При ипотеките тенденцията е още по-бурна. Само през четвъртото тримесечие е отчетено увеличение от 335 в сравнение с третото и 25,4% на годишна база. За цялата година увеличението достига 23,5% на годишна база до 14 209 броя.

Подобна тенденция е отчетена и на пазара на имоти в Пловдив. През последните три месеца на миналата година са сключени почти 5 500 сделки, което е с 40% повече спрямо третото тримесечие и с 8,7% в сравнение с четвъртото тримесечие на годишна база. Общо за цялата 2016 г. са сключени 16 833 сделки, което е с 5,2% повече спрямо 2015 г.

При ипотечните кредити ръстът за тримесечието е 37,7%, а спрямо четвъртото тримесечие на 2015 г. - 31,2%. За цялата 2016 г. са сключени общо малко над 3 900 ипотеки, което е с 18,6% повече спрямо 2015 г.

Пазарът в морската ни столица Варна също постига силно представяне през миналата година. През четвъртото тримесечие сделките се увеличават с почти 20% в сравнение с третото тримесечие и с 28,8% спрямо четвъртото тримесечие на предходната година до 3 732. Общо за цялата година в града са сключени 11 813 сделки, което е с 12% над броя на сделките през 2015 г.

Броят на отпуснатите ипотеки във Варна отчита ръст от 6,6% за тримесечието и 33% на годишна база за периода октомври – декември 2016 г. За цялата година ипотеките са общо 4 169, което представлява ръст от 29,2% на годишна база.

В Бургас броят на сделките се увеличава с 19,6% през последните три месеца на 2016 г. спрямо предходното тримесечие и с 5% спрямо последното тримесечие на 2015 г. За годината увеличението е значително по-малко в сравнение с другите големи градове – само 0,6% до общо 6 740 сделки, най-вече заради чувствителното забавяне на пазара в региона след оттеглянето на руските купувачи.

При ипотеките обаче тенденцията е подобна на националната – за тримесечието ръстът достига 31% и съответно 42% спрямо последното тримесечие на 2015 г. Общо за годината ипотечните кредити в Бургас са почти 2 250 и се увеличават с 32,3% спрямо 2015 г.

Вижте топ имоти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване