Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Половината ваканционни имоти продадени на българи

2016-12-09   |  Политика, бр. 655, 09.12.16

Половината от сделките с ваканционни имоти у нас през вече приключващата 2016 г. са с българи. Това съобщи Полина Стойкова, изпълнителен директор на една от во-дещите агенции за недвижими имоти. По думите й търсенето е съсредоточено в две направления - морски и зимни курорти. В Пампорово и Боровец близо 100% от продажбите са на нашенци, докато в Банско например 60 на сто от сделките са с чужденци. По крайбрежието най-голямо търсене има към имоти в южната част. На север интерес има и към имоти в Балчик и Варна. Други интересни зони са СПА курортите и основно Велинград. Интересът е провокиран най вече заради добите цени. Много хора, които търсят имот за първи дом, също се изкушават и купуват, обясни Стойкова. Сделки се сключват на цени от 200-250 евро за обзаведени апартаменти, добави тя. Най-често нашенците се насочват към едностайни и двустайни апартаменти, на цени от 10 хил. до 25 хил. евро, заяви още Стойкова.

Очаква се тенденцията на пазара на ваканционни имоти да се запази и през следващата година. Според нея това е нещо ново и тепърва ще се разгръща. Освен това пазарът има потенциал да отговори на търсенето, предлагането е добро заради строителния бум отпреди години. Специалистът обясни, че има имоти и на първичен, и на вторичен пазар.За ръст на цените е рано да се говори, причината е, че пазарът е огромен и българите не са достатъчни, за да се постигне този ефект, обясни Стойкова.

Интерес има и от чуждестранни купувачи, но трябва да стане по-масов, за да тръгнат цените нагоре. В момента има търсене от белгийци, французи, немци, дори от Израел, САЩ и Канада. Всички случаи са единични и не може да се очертае група, която да е доминираща, добави тя. Чужденците се интересуват основно от едностайни и двустайни жилища. Само британци и някои други европейци са по-изкушени да купуват по-големи имоти с две спални, защото планират използването му за семейни ваканции.В София масово се стартират големи обеми ново строителство на фона на постоянно нарастващото търсене. Все по-бързо се взимат и решенията за покупка на жилище. Причина за това е все още недостатъчното качествено предлагане, посочи Стойкова. Така сделките от началото на годината отчитат ръст с около 10 на сто, по-казват данните на компанията.

По отношение на цените през третото тримесечие те варират около 950 евро за кв. м. Това е ръст от 17 на сто на годишна база и увеличение от 3% спрямо предходните три месеца. За две години средните цени на кв. м са се повишили с около 200 евро. Очакванията са общото увеличение към края на годината да е около 12%, което е двойно повече спрямо края на 2015 г., когато ръстът беше 6 на сто.При новото строителство средните цени варират около 950 -1000 евро за кв.м, а на вторичния пазар са с около 80 - 100 евро по-ниски, отчете още Стойкова. При препродажбите на имоти се наблюдава известно забавяне на пазара след лятото, което се обяснява с все позасиленото предлагане на имоти ново строителство. Това се очаква да вразуми продавачите, които търсят по-високи цени.

Варна изостава заради липсата на магистрала
Пазарът на имоти във Варна изостава, като една от основните причини е липсата на магистрала. Това стана ясно от думите на Добромир Ганев, зам.-председател на Национално сдружение „Недвижими имоти". По думите му сделките се увеличават там където има развитие. Друга обективна причина е преминаването на европари през региона, посочи още експертът. Заради силния пазар в големите градове, който се тласка нагоре от миграцията, отново се появяват предприемачи без опит, които искат да спечелят от тенденциите, посочи Страхил Иванов. Има плашещи негативни примери за инвеститори, които не са обезпечили финансово проектите и не са предвидили всички рискове, добави той.Мартин Иванов допълни, че това отново увеличава рисковете от неспазване на срокове и незавършване на сгради заради силния ръст на сделките „на зелено" -т.е. за имоти в процес на строителство.


Вижте нашите оферти в морски курорти


Вижте нашите имоти в ски курорти

Вижте нашите оферти в СПА курорти


  Още новини

Сподели
Кенар Резидънс - сграда на бул. Сливница и ул. Д. Петков
Този нов вълнуващ проект е перфектният избор за динамично живеещия човек в столицата. Градски комфорт, централна локация и качествено строителство! Кенар Резидънс се намира на кръстовището на бул. Сливница и ул. Д. Петков, на границата между кварталите Банишора и Зона Б-18 в широкия център на София. Изберете своя нов дом тук!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване