Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какъв е потенциалът на пазара на жилища в строеж да удържи ръста?

2016-03-08   |  investor.bg

Все повече сделки на все по-ранен етап от строителството

От началото на годината около 50 на сто от продажбите в София са в комплекси в процес на строителство, коментира пред Investor.bg изпълнителният директор на консултантската компания Bulgarian Properties Полина Стойкова. Тя посочва, че покупки се случват, както още преди старта на строителните дейности, така и в комплекси, в които строителството е напреднало в различен етап. „Търсенето е толкова голямо, а предлагането - толкова ограничено през последните години, че купувачите са склонни да купуват във все по-ранна фаза на реализация на даден проект“, коментира тя.

Като пример Стойкова дава комплекса Vitosha View, където само за месец в края на миналата година 80% от жилищата в първите два блока са били резервирани, а двустайните апартаменти са напълно изчерпани. В началото на тази година са били продадени и всички жилища в първия блок от комплекса, заради което инвеститорите са ускорили строителството на третия блок. Сключените договори за покупка на жилища в комплекса са за над 3,6 млн. евро, а заявеният интерес от потенциални купувачи надхрърля многократно наличните към момента жилища – на практика рекорд в продажбите на ново строителство, коментира още Стойкова.

От агенцията за имоти „Имотека“ посочват, че при тях сделките с проекти, които все още не са получили Акт 16, са около 30% от всички сделки на компанията. Най-често сделки се сключват на груб строеж, тъй като клиентите все пак се чувстват сигурни, когато видят реализирано начало на дадена сграда. Има и пазар на етап изкоп и дори проект, но тези сделки са около 10% от договорите, допълват от агенцията.

За „Адрес Недвижими имоти“ делът на сделките с имоти „на зелено“ варира от 15 до 20% от всички за София и около 10 на сто за другите градове. След появата им на пазара реализацията на новите проекти, които още нямат Акт 16, е изключително бърза – над 70% се продават преди официалното разрешение за ползване. Според агенцията сделки се сключват основно на груб строеж и изкоп. Тези на етап проект са рядкост, дори при надеждните инвеститори, макар че от строителната компания BLD отчитат и сделки на по-ранен етап заради желанието на някои клиенти да ползват по-голяма отстъпка от цената.

При „Форос“ делът на сделките с имоти в строеж достига до 25% от всички, но и това е сериозен ръст по отношение на пазара, коментира управителят на агенцията Добромир Ганев. „Има сделки на много ранна фаза, но обикновено това е сигурна компания, доказала лоялността си към клиентите. Хората предпочитат да видят започване на груб строеж, другите изчакват затварянето на сградата, т.е. Акт 14“, допълни той.

Подобна е и ситуацията при строително-инвестиционната компания ГрийнЛайф, която е започнала първия си жилищен проект в София, в „Младост 1“. Компанията е реализирала първите си продажби още на изкоп, като интересът е основно към апартаментите с две спални. Делът на продадените жилища на този етап е 12% от всички, каза търговският директор на фирмата Антоанета Тодорова.

„На зелено“ не е задължително да е по-евтино

Логиката за покупка на жилище в строеж е, че то ще се придобие с определена отстъпка заради по-високия риск. Дисбалансът между търсене и предлагане обаче изглежда успява да стопи разликата. Ако преди отстъпките достигаха 15-20% и повече, сега са значително по-малки.

ГрийнЛайф допълват, че цените на имотите „на зелено“ в София постепенно се изравняват със средните пазарни нива на вече готовите жилища. През първите месеци на годината цените на готовите имоти се задържат по-скоро стабилни, тъй като към момента са достигнали равновесна точка, но цените на имотите в строеж продължават да растат, посочва компанията.

Факторът риск губи тежест, особено при доказан и финансово стабилен инвеститор, посочва изпълнителният директор на фирмата Теофил Петров. Според него сделката „на зелено“ носи немалко позитиви, които готово жилище не може да предложи – възможност купувачите да участват активно в проектирането на вътрешното разпределение на жилищата.

Според данните на BULGARIAN PROPERTIES средната цена на жилищата в София през миналата година е 790 евро/кв.м, като през последното тримесечие достигна нива от 815 евро/кв.м. Статистиката на компанията показва, че сделките с жилища в сгради в процес на строителство се сключват на цени от 750 до около 950 евро/кв.м., като при сгради, които са почти готови и са с издаден или преди Акт 16, цената достига и до 1 100-1 300 евро/кв.м. в зависимост от района. Така се оказва, че проектите в строеж водят пазара, тъй като са с доста по-добри характеристики и качества от наличното предлагане, а търсенето расте, коментира Полина Стойкова.

Прочетете цялата статия

Вижте повече за комплекс Vitosha View

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Ръстът на цените на жилищата в Пловдив, Варна и Бургас се забавя (видео)

След бързо нарастване на цените на жилищата в тези градове, наблюдаваме леко забавяне на темповете на растеж с между 2 и 5 процентни пункта в сравнение с тези от края на миналата година.

Най-бързо продължават да нарастват цените във Варна, където ръстовете се ускориха едва след средата на 2022 г. и към момента остават на нива близо до 20%, докато в Пловдив и Бургас отчитаме годишн...

24 Април, 2024
Медиите за нас
Жилищният пазар в София се ускорява

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2024 г. жилища в София е 1650 евро/кв. м при 1545 евро/кв. м в началото на 2023 г. Така годишният ръст на цените в столицата се ускорява номинално до 6,8 на сто след забавяне в края на 2023 г. Това показват данните на компанията за недвижими имоти "Бългериън пропъртис".

Средната обща цена на закупените апартаменти остава на нив...

23 Април, 2024
Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024

Изпратете запитване