Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Продължава ръстът на продажбите на имоти и през второто тримесечие на 2013 г.

2013-07-08   |  Полина Стойкова MRICS, Оперативен директор на BULGARIAN PROPERTIES

С 3.3% са се увеличили продажбите на недвижими имоти общо за страната през второто тримесечие на 2013 г. спрямо година по-рано - това сочат данните на Агенцията по вписванията. Според тях, през второто тримесечие на 2013 г. са реализирани 55 716 покупко-продажби на имоти, като 30 391 от тях са в областните градове (55%). Увеличението на продажбите в областните градове на годишна база е +5.26%.

Трите най-големи града в България - с двуцифрен ръст в продажбите на имоти
На фона на общо забавяне на темпа на нарастване на продажбите през второто тримесечие трите най-големи града в България бележат двуцифрени ръстове, а в София темпът на нарастване на продажбите дори се е ускорил спрямо първото тримесечие.

В столицата София продажбите са се увеличили с 11% спрямо година по-рано (при нарастване от 8.5% през първото тримесечие). Това за пореден път потвърждава, че столицата е един от най-предпочитаните градове за покупка на имот в несигурни времена. През изминалите 3 месеца в София са реализирани 5 087 покупко-продажби на имоти, а през миналата година за същия период са били 4 585.

Пазарът в Пловдив , който беше сред първенците по нарастване през първото тримесечие на годината, продължава да се развива по-динамично от останалите големи градове и през второто тримесечие бележи ръст от 20% на годишна база.

Във Варна ръстът в продажбите на имоти през второто тримесечие е 10.5%.

Общо за първото полугодие на 2013 г. продажбите на имоти са нараснали с 11% на годишна база, което компенсира спадът им през първото полугодие на 2012 г.

Продажбите в ретроспекция
За първи път от 2008 г. нарастване на обемите на сделки с имоти отбелязахме през 2011 г. След това, през първата половина на 2012 г. обемите продажби на имоти спаднаха с 12% под натиска на възвърналите се кризисни настроения. През втората половина на 2012 г. нарасналия интерес и покупките на ваканционни имоти доведоха до компенсиране на спадовете в обемите сделки и годината приключи със спад от само 2%, а от началото на 2013 г. тенденцията е за нарастване на продажбите на имоти.

---
Авторски права: 2013 Бългериан Пропертис ООД. Всички права запазени. За повече информация или съвет, моля свържете се с нас на тел. 02 9 11 50 или ни пишете на имейл: info@bulgarianproperties.bg. Използването на тази статия от трети страни е разрешено само ако източникът www.BulgarianProperties.bg и Авторът на статията бъдат надлежно цитирани. Данните в този материал са събрани от Автора и от Бългериан Пропертис ООД и целта им е изцяло информативна. Направили сме всичко възможно да предоставим максимално точна информация. Бългериан Пропертис ООД и Авторът не носят отговорност за каквито и да е загуби или щети, причинени или в резултат на решения, взети на базата на информацията, предоставена в тази статия.
© Бългериан Пропертис ООД 2013.


  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване