Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Информационна среща на студенти от УНСС с работодатели от сферата на имотите

2016-04-19

Катедра „Недвижима собственост” към УНСС организира информационна среща за студентите с участието на работодатели от сектора на недвижимите имоти – собственици на агенции, консултанти, пропърти и фасилити мениджъри. Събитието се проведе в зала "Тържествена" на университета на 15.04.2016 г.

На срещата присъстваха проф. д-р Йорданка Йовкова, ръководител на катедра „Недвижима собственост”, доц. д-р Георги Забунов, научен секретар на катедрата, преподаватели, студенти.

Гост-лектори бяха инж. Страхил Иванов, собственик и управител на агенция за недвижими имоти „Явлена”, Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES и ръководител на отдел „Анализи и прогнози” на компанията, член на Кралския институт на лицензираните оценители (RICS) със специализация в анализ на имотния пазар; Тошо Киров, съосновател и зам.-председател на Българската фасилити миниджмънт асоциация; Силяна Черкезова, регионален мениджър за София на агенция за недвижими имоти „Адрес”.

Проф. Йовкова откри срещата и изрази надежда, че тя ще се превърне в традиционна. „Насочили сме се към един изключително привлекателен сектор - този на недвижимата собственост. Казвам го от личен опит, а не само защото водя такава специалност”, заяви ръководителят на катедрата.

инж. Иванов показа какви умения трябва да притежава успешният брокер, а именно: повишено внимание към детайлите, изслушване на клиента, поемане на ангажименти, формулиране на варианти, решаване на казуси и др.

Полина Стойкова представи имотната индустрия като една от най-големите и мултидисциплинарни индустрии в глобален план - от една страна са инженерните науки, а от друга - икономическите, поддръжката и функционирането на имотите, както и опазването на околната среда. Това е сфера, която е от изключителна важност и заема особено място. „По данни на RICS 60% от богатството на хората в глобален аспект е в недвижими имоти, а за България данни от Industry Watch сочат, че процентът достига 70%”, цитира Стойкова.

"Около 10% от заетите глобално са в имотната индустрия отново по данни на RICS. Конкретно за България голям дял от преките чуждестранни инвестиции са в имотната сфера, а по време на бума имотите допринасяха за около 15% от БВП. Това показва важната роля има секторът за икономиката на страната и нуждата да има добре обучени и професионално работещи специалисти", каза още Стойкова. Лекторът определи брокерската дейност като сърцевината на недвижимите имоти.

Третият гост-лектор Тошо Киров даде повече яснота за фасилити мениджмънта и възможностите за развитие в това направление. „Този бизнес е сравнително нов в световен мащаб. Възниква в САЩ преди около 40 години, а у нас започна да придобива популярност преди 10 години”, сподели Киров. „Фасилити мениджмънтът е дейността във всяка една организация, която не е свързана с основния бизнес”, конкретизира пред студентите той. Той обясни, че примерно в една банка основният бизнес е банкирането, а всичко останало, свързано с него, за да може по най-добрия начин да функционира тази основна дейност и да има максимални резултати, се нарича фасилити мениджмънт. Киров допълни, че за да успееш в такъв бизнес е необходимо да имаш отлични комуникационни умения.

Абонирайте се за нашия бюлетин и получавайте най-новите ферти!

Вижте още фирмени новини



  Още новини

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване