Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Уют, далече от смога - пазарът на къщи в и около София

2017-02-20   |  Капитал, бр.7, 17.02.17, с.56+57

Покачването на цените на апартаментите в столицата, мръсният въздух и липсата на близко решение на проблема дадоха силен тласък на пазара на къщи в близост до София. Търсенето основно е към затворени комплекси или парцели, на които клиентите сами да изградят дом. Най-популярните зони продължават да бъдат Симеоново, Бояна, Драгалевци, Герман, Горни и Долни Лозен, които привличат и най-много инвеститори.

Клиентите с по-малък бюджет пък гледат към Банкя, Иваняне, Божурище, които от 2014 г. отново са във фокуса след дългогодишния намален интерес и чувствително падналите цени. Развитието на транспортната мрежа в София, разширяването на рамките на града и общата тенденция 3а връщане към природата са причини, които ще държат активен този пазар в бъдеще. От агенциите прогнозират продължаващо увеличение на цените през настоящата година с до около 8-10%. През 2016 г. отчетеното годишно поскъпване е било 10%.

Търсеният дом

През 2016 г. агенциите 3а имоти отчитат, че търсенето на къщи край София и региона, аналогично на апартаментния пазар, се е повишило. По данни на "Лукс имоти" има увеличаване на хората, търсещи къщи в затворени комплекси, като това са основно клиенти от висока средна класа и млади професионалисти с относително високи и сигурни доходи, над средните нива 3а София. "Tози тип клиенти имат бюджет до 300 - 400 хил. евро и се насочват към някои от новостроящите се комплекси от затворен тип. Прави впечатление, че клиентите не търсят лукс, дори го избягват, 3а сметка на това искат къщата да се намира в затворен комплекс със собствена територия и охрана, както й сградата да е изградена с модерни технологии, които гарантират ниски разходи за поддръжка на имота и минимален разход на енергия", очертава тенденциите Никола Стоянов, основател и собственик на агенция "Лукс имоти".

Най-честият бюджет 3а инвестиция в къща е между 250 и 400 хил. евро при средна цена от 800 до 900 евро 3а кв.м плюс стойността на парцела. „Обикновено с бюджет от 400 хил. евро може да намерите къща с площ 250 - 300 кв.м и парцел до 500 кв.м", посочва Стоянов. Според Estate Tribune обикновено се инвестират лични средства, а когато има и допълнително финансиране, самоучастието е по-голямо в сравнение с това при инвестирането в апартаменти. При "Лукс имоти" пък над 80% от сделките с къщи са с ипотека. Обичайно клиентът, който търси да закупи къща, сравнява цените с тези на апартаментите, както и покупката на парцел и построяването на дом с инвестицията в готова къща. "Трябва да се вземе предвид, че довършителните работи и обзавеждането в къщи, в които е живяно, невинаги отговарят на виждането на купувачите. Ако им допадат локацията и разпределението, са склонни да направят сделка, но си правят сметка колко още следва да инвестират, 3а да направят имота мечтания дом.

Разбира се, търсят се и съвсем нови къщи, които нямат никакви довършителни работи и дават възможност 3а лично планиране на разпределението", обяснява Ирена Перфанова от Estate Tribune. Според нея много често хората, които искат да си купят къща, накрая се преориентират към покупката на празен парцел, на който сами да строят. Другият вариант е да купят терен със стара къща с идеята за събаряне и застрояване с нова. Това потвърждава и Никола Стоянов. "Голяма част от клиентите с по-висок или дори неограничен бюджет в крайна сметка решават да не купуват готова къща, а парцел, и да изготвят проект по свое желание, ползвайки услугите на собствен архитект и съответно да построят сами къщата си", коментира Стоянов.

Райони на интереса

Локацията на новия дом най-често зависи от бюджета на купувачите.Традиционно най-търсени 3а луксозни къщи са районите на Драгалевци и Бояна. "В тези два квартала парцелите 3акъщи почти са изчерпани", коментира Стоянов. Симеоново също предлага добри възможности, но се счита 3а една идея по-евтин район. В Бистрица има повече предлагане и свободни парцели на относително по-ниски цени от Бояна и Драгалевци.

Районът на Камбаните и около Residential Park привлича големи инвестиции в затворени селища. "Може да се каже, че тази местност става все по-привлекателна, въпреки че е относително по-далеч от центъра на столицата", казва Стоянов. Много нови комплекси от къщи има и в Панчарево, частта около Англо-американското училище, където също има и по-големи парцели, но като цяло се счита 3а по-нисък клас район поради отдалечеността си от основните точки на столицата и Заради задръстванията, които се образуват в пиковите часове в района на Горубляне на околовръстния път и на кръговото 3а "Младост 4".

По данни на "Лукс имоти" Банкя има своите почитатели, но остава встрани от развитието на пазара поради отда-лечеността си от столицата. Селата на север от София пък привличат клиентите с най-нисък бюджет. Интересна тенденция е, че освен в зоните около София се търсят къщи и в самия град. Една част от тях са с цел бизнес, но другите се купуват 3а постоянно живеене. Tози род инвестиции са предимно в центъра на столицата, квартали като „Изток" и „Лозенец". Възможност 3а строителство на къщи или покупка на готови такива се търси и в „Кръстова вада" и „Манастирски ливади".

Луксозният палат

В луксозния сегмент също има активност. "Макар и рядко, сделки за над 500 хил. евро до няколко милиона са факт", казва Перфанова. Купувачите на подобни имоти, освен че имат финансовата възможност, имат и още по-високи критерии. Тези къщи се купуват с лични средства, често от българи, които имат бизнес в чужбина. "Ако допреди две-три години тези имоти се задържаха на пазара с години, сега има голям шанс да бъдат продадени", смята експертът. "На пазара има чудесни къщи от най-луксозен клас, но цените им са доста високи и често отказват клиентите, разполагащи с бюджет над 1 млн. евро. Повечето от тях накрая решават да строят сами на собствен парцел", казва Стоянов.

Рискова инвестиция

Въпреки че търсенето е налице, а очакването е интересът да се увеличава, наблюденията на експертите сочат, че строителните предприемачи все още са предпазливи при Започването на нови проекти. "Този тип инвестиция е нисколиквидна, затова повечето компании се насочват към строителство на апартаменти в големите градове", коментира Добромир Ганев, директор на „Форос - национална компания недвижими имоти". Според него 8 сегашната ситуация на пазара само по-големите инвеститори се насочват към изграждането на къщи, и то най-вече в затворени комплекси.

Вижте нашите оферти за къщи в гр. София


  Още новини

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване