Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Оперативният директор на BULGARIAN PROPERTIES в интервю за Investor.bg за ваканционния и жилищния пазар през 2012 г.

2012-06-25   |  investor.bg

С идването на лятото темата за пазара на ваканционни имоти отново стана актуална. Заради кризата и свръх строителството сегментът претърпя тежък срив в последните години. Полагат ли се основите на неговото възстановяване, кои са основните купувачи на ваканционни и селски имоти у нас и какво може да се очаква до края на годината на българския жилищен пазар – разговаряме с Полина Стойкова от Bulgarian Properties.

- Г-жо Стойкова, участниците на пазара на имоти в България отчитат нарастване на интереса към сделките с жилища. Какви са Вашите наблюдения за ситуацията на жилищния пазар, включително и сегмента на ваканционните жилища, през първите почти 6 месеца на годината, защото все пак интересът и реалните сделки са две различни неща?
На жилищния пазар ситуацията е сходна с тази през втората половина на миналата година и няма някакви съществени изменения. Пазарът е спокоен, цените се стабилизираха през последните 8 месеца, предлагането е добро и има условия за сключване на добри сделки.

Все пак, може да се отбележи, че в София по това време на миналата година имаше ръст на обемите от сделки, който тази година липсва. Месец април като цяло беше по-слаб в сравнение с миналата година.

Търсят се предимно по-евтини жилища, до 50 хил. евро. В София може да се намерят апартаменти и за 20 хил. евро – малки като площ, в по-крайни квартали и в панелни сгради. В по-луксозния сегмент интересът на клиентите и сделките нараснаха слабо, след като почти липсваше интерес към луксозните жилища в края на 2011 г. и началото на 2012 г.

По-сериозно развитие има на пазара на ваканционни жилища в Слънчев бряг, Банско и донякъде Боровец. В Банско през тази година цените стигнаха до най-ниските си нива от началото на кризата. Има оферти за обзаведени апартаменти на цена под 400 евро на кв. м. Цените в курортното градче гонят спад от около 60% от началото на кризата досега. В Боровец жилищата също поевтиняха. Ако преди кризата офертните цени бяха 1 000 и над 1 000 евро, сега средната офертна цена е 800 евро, а сделки се сключват и на 600-650 евро. В Банско и Слънчев бряг цените са сходни, но интересът към морето е много по-голям.

Руснаците, които са основни купувачи на ваканционни имоти в момента, търсят имоти по морето. Те по-слабо познават вътрешността на страната, затова предпочитат крайбрежиетоо и по-точно Слънчев бряг, Равда, Несебър, Южното Черноморие като цяло.

- Конкретно за Банско наблюдавате ли някакъв интерес към жилищата от страна на гръцки граждани, както например има интерес към жилища в Петрич и други населени места в близост до българо-гръцката граница?
Има някакви запитвания, но гърците не са фактор като купувачи за пазара в Банско. По-скоро гърците се интересуват от покупка на земи и други възможности за инвестиции. Интересното е, че напоследък има интерес от британци към Банско. Там вече апартамент може да се купи и за 15 хил. евро и това се вижда като добра възможност за инвестиция във ваканционен имот.

- Пазарът на ваканционни имоти в България изпадна в колапс заради кризата. В последните години той се движи основно от интереса на руските купувачи, а групата на британските клиенти като че ли я изгубихме поради различни причини. Как обаче се отразява на нашия пазар кризата в Гърция, която винаги е била сред предпочитаните дестинации за инвестиция във ваканционен имот?
Ние не сме директни конкуренти с Гърция, защото имотите, които се предлагат тук, са различни от тези в Гърция. Хората, които купуват имоти в България и в Гърция също се различават. Евентуално намаляване на интереса към Гърция трудно може да повлияе на пазара у нас. Даже по-скоро сегашната ситуация в Гърция предизвиква постоянен интерес - хората да наблюдават какво се случва с цените на имотите там, защото се очаква още по-сериозен спад.

По официални данни, когато у нас цените падаха с 20%, в Гърция се понижиха с 4%. Затова, а и пред вид сериозната криза в южната ни съсдедка, сега се очаква процесът по поевтиняване на жилищата там да се ускори. В момента например има сериозен интерес от страна на българи да наемат вили в Гърция за почивка през лятото.

Към България интересът е продиктуван от ниските цени и голямото предлагане, а и руснаците, които са основни купувачи във ваканционния сегмент, харесват нашата страна, защото сме им близки като език и култура.

- Как се движат цените на жилищата във ваканционния сегмент? Там беше отчетен сериозен спад, продължава ли той или се вижда стабилизиране на нивата?
Спадът продължава с много по-бавни темпове. През последните месеци данните ни показват, че цените започват да се стабилизират. Има месечни колебания от порядъка на 1-2%, като по-големи отклонения се отчитат в Банско. Това обаче много зависи от предлагането.

- С оглед на по-ниските цени и малко по-агресивната реклама на България като туристическа дестинация, която се води в чужди медии, има ли интерес към пазара на имоти и от други народности?
Засега този интерес е спорадичен. Има купувачи от различни държави – Франция, Холандия, основно европейските страни, които варират през отделните месеци. Няма обаче една постоянна група, която дори да е малка – просто да е постоянна. По-скоро за момента не можем да говорим за траен интерес. Скоро имахме случай на купувач от Унгария, който купи имот в Банско. Аз не се сещам в последните години да е имало купувачи – унгарци. Възможно е все пак хора, които някога са били в българските курорти като туристи, да проявят интерес и към инвестиция в имот.

- Какъв е интересът на българите към инвестицията във ваканционен и/или селски имот?
Наблюдава се известен интерес, който преди кризата беше концентриран в Банско и Слънчев бряг, но с подобряването на офертите в Боровец се засилва активността в курорта. Той е близо до София и е явно харесван от българите като курорт.

Обикновено българите инвестират във ваканционни жилища за лично ползване. Това са хора, които живеят в големия град и искат да имат място за активна почивка. Същото е и при руснаците, те не се интересуват толкова от доходност от отдаване под наем.

По-засилен интерес към селските имоти се наблюдава в Пловдивско, в региона на Стара Загора, около по-големите и “живи” градове. В последните години се наблюдава засилване на интереса към по-спокойните населени места в близост до града. Има и възрастни хора, които решават да се преместят и да водят по-спокоен начин на живот.

- Кои са средните параметри на най-търсените селски къщи?
Търсят се къщи на цена от порядъка на 10-20 хил. евро, ремонтирани къщи или поне такива, които не искат големи ремонти. Обикновено къщите са обзаведени, но някои са със стари мебели.

Къщите, които се купуват от руснаци, са в по-високия ценови сегмент, но говорим за напълно реновирани имоти, напълно обзаведени и с всички удобства. Най-често това са препродажби от британци.

- Това ли е изгодната сделка в момента – да купиш от британец?
Да, излиза изгодно. Има обзаведени имоти – апартаменти и селски къщи, в които британците са вложили доста средства за ремонт, а ги продават на цените, на които са ги купили, а и по-ниски.

- Какво да очакваме на жилищния пазар, включително във ваканционния сегмент, както и пазара на селски имоти?
Тази година няма да видим някакви сериозни изменения. Над пазара остава да тегне като негативен фактор неизвестността около ситуацията в еврозоната. Като изключим този фактор, пазарът на имоти до момента се развива благоприятно. За цените се очаква или да се задържат на достигнатите нива, или да спаднат минимално, с от 3 до 5%, а обемите от сделки ще са сходни с реализираните през миналата година.

Има тенденция за ръст на интереса от руските купувачи. Всяка година наблюдаваме плавно увеличение на руснаците на пазара на имоти у нас, тази година очакваме по-засилен интерес. Има известна инерция сред руските купувачи, те идват тук, гледат, интересуват се от цените и възможностите. Има подобряване и на транспортните връзки на Русия с България, така че това неминуемо ще привлече стабилен интерес. Това е добро за ваканционния пазар и го държи жив. Предполагам, че с течение на времето руснаците ще станат по-любопитни и към вътрешността на страната.

- Какъв е профилът на средния купувач на жилище, на ваканционен имот и на селски имот?
Купувачите на жилища са основно българи, предимно млади хора, хора в активна възраст, които търсят първо жилище или искат да се преместят в по-голямо жилище. Ваканционни имоти купуват основно руснаци, млади семейства с деца и хора в предпенсионна и пенсионна възраст. Подобен е профилът на купувачите и на селски къщи, само че преобладават българите.

Наблюдаваме интерес и към закупуване на парцели за строителство на къщи от по-млади семейства.

Продавачите на ваканционни и селски имоти в момента са основно британци, които заемат сериозен дял от препродажбите на апартаменти по курортите, дори на загуба от 50-60%.

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище тук!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване