Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Близо 16% от българите вече живеят под наем

2016-08-26   |  Сега, бр.196, 26.08.2016

"Моят дом е моята крепост" важи за все по-малко българи. У нас осезаемо спада делът на хората, които живеят в собствено жилище, и обратно, расте процентът на наемателите.

Преди години заедно с румънците бяхме начело в европейската ранглиста с над 90%, а вече сме чак на шесто място с 84.3% от населението, обитаващо собствени апартаменти и къщи. На практика излиза, че над 15% от българите живеят под наем.

Румъния и сега №1 в Европейския съюз по този показател с 96.1%. Следват Словакия (90.3%), Литва (89.9%), Хърватска (89.7%), Унгария (88.2%). Това показват статия на Инфограф, подготвена по данни на Евростат.

Тенденцията, която се очертава за България, има своето обяснение. Все повече хора напускат родните си места и домове в търсене на работа. Когато си намерят препитание, най-често се налага да заживеят под наем. Данните на Евростат показват, че има и увеличение на българите, които живеят в нов апартамент, заложен пред банка и купен със заем.

Намаляващият дял на хората, живеещи в собствени имоти, може да се обясни основно с миграцията към по-големите градове и столицата, което е свързано и с увеличението на процента от населението, живеещо в ипотекирани жилища, посочва Инфограф. Повишаващият се стандарт на живот в София и напливът на хора към столицата водят до изграждането на нови жилищни кооперации, а купувачите на апартаменти обикновено теглят ипотечни заеми, поясняват още експертите. Прогнозата е, че и в следващите години групите на живеещите под наем и на изплащащите ипотеки за нов дом ще се умножават.

Според Инфограф не само за България, но изобщо за Стария континент основната тенденция от 2010 г. насам е процентът на живеещи в собствен дом да намалява. За тези 4 години делът на европейците, които не притежават жилището си, е спаднал с 0.6 процентни пункта. Рекордьор в това отношение е Германия, където почти половината население живее под наем.

Над една четвърт от населението на ЕС (27.1%) живее в собствен дом, който е ипотекиран и за който трябва да се плащат погасителни вноски по заем. А 43% са в жилище, което е напълно изплатено и не е обременено с тежести, показват данните на Евростат.

Любопитно

Почти 40% от германците живеят на свободен наем, а малко под 10% ползват ведомствени жилища и се радват на преференциални, облекчени наеми. В Холандия, Дания, Швеция делът на хората, които си наемат "покрив" на пазарни цени, също надхвърля 30%. 4 от 10 граждани на ЕС живеят в апартаменти, а 33.7% - в самостоятелни къщи. Най-голям процент обитават апартаменти в Испания - 66.5%, и Латвия - 65.1 на сто. А в Хърватия рекордните 72.6% живеят в къщи.

Вижте имоти за инвестиция с цел отдаване под наем

Разгледайте имоти под наем в София

Вижте най-новите обяви в София


  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване