Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищата се върнаха на цените от преди кризата

2014-11-06   |  Монитор, 06.11.14, с. 11

Цените на жилищата в много от столичните квартали се върнаха на нивата си отпреди кризата. Това сочат наблюденията на пазара на брокери от посредническите агенции.

Според Тихомир Цаков от „Аристо” с постепенното, макар и неголямо поскъпване, в последните месеца те се върнаха на нивата от 2005-2006 г. „Цените на жилищата главно в големите градове ще продължат бавно да растат и догодина те ще се увеличат с няколко процента”, прогнозира брокерът. „Причината е в липсата на достатъчно качествено предлагане.

„В последните няколко месеца отчетливо се наблюдава леко покачване на цените на жилищата в София, казва Константин Пандов от агенция „ЕППИ”. „То се дължи на стремежа на хората да защитят спестяванията си. Все повече от тях предпочитат да инвестират парите си в имот. Според мен догодина цените ще се стабилизират”, смята брокерът.

Полина Стойкова от Bulgarian Properties прогнозира, че тенденцията на стабилизиране и леко нарастване на цените в големите градове ще продължи и през следващата година. „Има търсене, което не среща нужното предлагане качествените имоти вече са недостатъчни”, смята тя. „Освен това хората вече започнаха да връщат нагласата си за вложение в имот като сигурен актив. Доверието към пазара постепенно и уверено се завръща”, допълва Стойкова.

“Нормално и през 2015 г. цените на жилищата в най-големите градове да продължат да растат”, смята и Наско Атанасов от „Виктория инвест”. „От края на миналата година се наблюдава поскъпване, което вече е около 4 на сто в София, Варна и Бургас и по-малко в Пловдив. Под тепетата е по-голям ръстът на цените за апартаменти ново строителство. Хората видяха, че пазарът се възстановява и жилищата вече не поевтиняват. Това е нормална пазарна тенденция след няколкото години на криза. Показателно е, че се раздвижва и строителството на жилища в големите градове. Цените им в момента са на нивата от 2006-2007 г. На практика пазарът вече се нормализира”, добавя брокерът.

В „Лозенец” офертите са над 1100 евро/кв. м. Средните офертни цени на стандартните двустайни жилища с площ между 55 до 85 квадрата в столичния кв. „Лозенец” вече са ниво от 1100 евро за квадрат, сочи статистиката. Сега в престижния квартал са обявени за продажба около 250 имота от сегмента, като предложенията варират от 34 500 до 200 000 евро. Друг район, където този тип имоти са със средна цена над 1000 евро, е „Иван Вазов”.


В центъра на столицата
предложенията за нормални двустайни апартаменти са 900, а средната офертна цена е 950 евро за единица площ. Обявите и тук варират в широки граници от 30 000 до 185 000 евро. В „Изток” ­ друг престижен столичен квартал, офертите са 80. Най-ниската е 45 000 евро.

В София в момента се предлагат едва около 200 двустайни между 55 до 85 квадрата, които са в строеж, сочи още статистиката.

Вижте най-новите ни обяви в София

  Още новини

Сподели
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване