Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Историята на улица "6-ти септември" в центъра на София

2016-09-07   |  БНТ, 06.09.2016

В центъра на София в духа на стария град има улица, която носи името на националния празник. Първо се казвала "Княжеска", а през 1892 година е наречена на датата на Съединението - 6 септември. Дългата 700 метра улица "6 септември" започва от бул. "Цар Освообител". Някога се казвала "Княжеска", защото на нея се намирал малкият дворец на княз Александър Първи.

В началото на миналия век на улица "Шести септември" се намирали емблематични сгради и институции. Архитектурата и орнаментите на сградите напомнят духа на стара София. Ето тук, в самото начало на улицата се намирал най-големият вегетариански ресторант в града в началото на 30-те години.

Интересна е и сградата в съседство. Тук живеел Димитър Тончев, който заемал министерски постове в редица български правителства. Неголямата двуетажна сграда е дело на немски архитект. През 60-те години на миналия век сградата е използвана като румънска легация, днес е посолство на Египет.

А в тази сграда, в отдавания под наем първи етаж, имало танцувален салон, но само за чужденци с игрален дом и рулетка. Мястото било известено с името "Интерклуб".
В началото на 20-те години на миналия век, започва масовото жилищно строителството на улица "6 септември", тогава тя е една от основните улици в града. Сградата зад мен впечатлява със своята архитектура и типичното тухлено засводяване. Столичани наричат това място "Сградата с лъвчето".

Едно място на улица "6 септември" преплита няколко държавници и редица важни решения. Първият военен министър на България ген. Паренсов избира това място, за да построи своята жилищна кооперация, след като напуска България княз Александър Батенберг, който е негов голям съперник, купува именно тази къща, за да направи своя малък дворец, докато се строи големият - на днешния булевард "Цар Освободител". По-късно сградата е закупена от МВР, съборена, за да бъде построена днешната сграда на ведомството.

Тук се взимали важните за страната ни решения в първите свободни години. Затова улицата се казвала "Княжеска". Актът на Освобождението, свързан с делото на княз Александър Батенберг, дава повод улицата да бъде прекръстена на "6 септември". Така, както я наричаме до днес. А в чест на мразения от Батенберг генерал Паренсов, се именува улицата, която пресича "6 септември" при днешната сграда на МВР.
С улицата са свързани редица сгради, събития и истории. Запазените сгради са свидетелства за тези, които вече ги няма. Личните истории, съчетанието на стара и нова архитектура, показват променящата ни се история и разказват за специфичния колорит и очарование, което притежава тази малка, но централна софийска улица.

Вижте имоти в централната част на столицата

Вижте имоти на ул. "6 септември"


  Още новини

Сподели
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024
Медиите за нас
Как еврозоната ще промени имотния пазар у нас? Отговарят експертите

Имотният пазар в София, който е най-оживеният у нас, започна 2023 г. със спад на сделките от почти 14%, но през следващите две тримесечия успя да го ограничи до съответно 11,7% и 5,4 на сто. Това сочат изчисленията на база данните на Агенцията по вписванията. В цялата страна в края на миналата година са били изповядани 62 398 сделки, което е спад със 7,4 на сто на годишна база.

Как...

20 Февруари, 2024

Изпратете запитване