Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

„Капитал форт" е новата най-висока сграда в София

2015-01-21   |  Строителство градът, бр.2, 19.01.15, с.22

София има нова най-висока сграда. Това е офис зданието „Капитал форт", чието строителство вече приключва. Сградата се издига на 126 метра височина на бул. „Цариградско шосе" и надминава досегашния рекордьор на столицата - хотел „Родина", който е висок 104 метра. „Капитал форт" е една от знаковите сгради, които се забелязват още с влизането в София по бул. „Цариградско шосе". Високото здание с елегантна архитектурна визия оформя югоизточния вход на столицата и внася нов импулс в ритъма на оживения булевард.

Архитектура и функции

Комплексът представлява функционален микс от офиси клас А и търговски площи. Той се състои от две надземни тела - високо и ниско, издигащи се над общо партерно ниво (подиум), и два подземни етажа.Високата сграда предлага офиси клас А, които се простират на площ от 80 кв.м до 1200 кв.м в зависимост от нуждите на наемателите. Сградата е с площ 32 000 кв.м и височина 126 метра, има 24 офисни етажа и 12 асансьора. От високите етажи се открива панорамна гледка към София, Витоша и Стара планина. Ниската сграда е разположена в южната част на комплекса и има Г-образна форма. Зданието е с площ 12 000 кв.м и височина 30 метра, има 6 офисни етажа и 6 асансьора. В него са проектирани офиси клас А от типа open space с големина от 400 кв.м до 1700 кв.м на етаж, с възможност за гъвкаво определяне на площта в зависимост от конкретните нужди на клиента. Подиумът, който обединява двете сгради в комплекса, се състои от две нива. Тук са разположени централното фоайе на сградата, търговски площи, банкови офиси, конферентни зали и заведения за хранене. Сърцето на комплекса е централният атриум-лоби с площ 1200 кв.м с 10 метра височина и 4 ескалатора, които осигуряват бърз и лесен достъп до офисите. На партера на подиума са разположени търговски площи и заведения за хранене. Тук са предвидени банкови офиси със самостоятелни входове, различни видове помещения за услуги и кафене с изглед към централното фоайе на сградата. С лице към бул.„Цариградско шосе" са проектирани търговски площи тип showroom със самостоятелни входове и второ ниво. В южната част на подиума има бутиков ресторант и голям ресторант на самообслужване с възможност за използване на открити тераси. На второто ниво на подиума са разположени фитнес зала, търговски обекти, конферентен център с три зали с възможност за обединяване, както и зимна градина с места за отдих и рекреация.Подземните гаражи на комплекса се простират на две нива, които включват общо 670 паркоместа.

Иновативни климатични системи

„Капитал форт" е сертифициран по критериите на стандарта за устойчиви и зелени сгради BREEAM. В зданието са внедрени иновативни климатични системи, чрез които се постига висок коефициент на трансформиране на енергията и намаляване на вредните емисии. Отоплението и охлаждането на сградата стават чрез последно поколение енергоспестяващи термопомпени фреонови климатични агрегати. Офисна част разполага с тритръбна система за разпределение на фреона, позволяваща автономност на избора за отопление и охлаждане във всеки офис. Всички обитаеми помещения в сградата са вентилирани с подаване на пресен въздух, като задължителният въздухообмен се извършва с рекуперативни вентилаторни блокове, топлоизолирани въздуховоди и решетки. Комплексът разполага и с интелигентна система за управление на сградните инсталации. Тя обработва информацията за енергопотреблението на всеки офис и дава възможност за оптимизирането му и намаляването на разходите на наемателите. Системата контролира микроклимата на общите части, следейки внимателно външните климатични условия. Отделна система за сигурност пък управлява устройствата за контрол на достъпа и видеонаблюдението.

Хай-тек фасади и стъклопакети

За изграждането на носещата конструкция на сградата са използвани 70 000 куб. м високоякостен бетон и над 10 000 тона стомана. Тя е проектирана така, че да отговаря на най-съвременните изисквания за дълготрайност и сеизмична устойчивост.За изграждането на фасадите на „Капитал форт" са използвани различни фасадни решения в зависимост от типа на сградата и архитектурната визия. За високата сграда е разработена тип „елементна" окачена фасада с четири нива на от-брана против проникване на вода и въздух, както и поемане на сериозни товари и премествания на плочите вследствие на земетръс. Ниската сграда и подиумът са реализирани чрез комбиниране на елементна фасада, алуминиева фасадна система и специално разработена вентилируема фасада за зоните с алуминиеви панели. За прозорците е използвано хай-тек стъкло в конфигурация на троен стъклопакет, който осигурява максимална топлоизолация през зимата, оптимална слънцезащита през лятото, повишено използване на естествена светлина, както и подобрена звукоизолация. Над покривите на високата и ниската сграда са проектирани архитектурно-декоративни елементи, излизащи над плоскостта на покрива. Те са изпълнени с носеща метална конструкция от стоманени греди и колони, както и облицовка от фасадни алуминиеви панели.

  Още новини

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Жилищният пазар в София в началото на 2024 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2024 г. стартира с динамичен имотен пазар и тази активност се запази през цялото първо тримесечие, превръщайки го в едно от най-силните тримесечия в историята на жилищния пазар. Това беше потвърдено и от данните на Агенцията по вписванията, които показаха ръст на обема продажби във водещите градски пазари.

През тази година пазарът превключи на по-висока скорост. Това ...

18 Април, 2024
Фирмени
Kenar Residence - напълно разпродаден от BULGARIAN PROPERTIES!

За нас днес е вълнуващ ден! Радваме се да споделим, че един от нашите ексклузивни проекти - Кенар Резидънс в гр. София - вече е напълно разпродаден! ✅

Поздравяваме всички, които избраха този проект за своя нов дом! 🔑👪 Той уверено навлиза във финален етап на изграждане и до края на годината ще може да посрещне своите новодомци.

Искр...

10 Април, 2024
последни новини
Дължим ли данъци при продажба на имот?

В данъчния сезон отговаряме на един от често задаваните въпроси при попълване на данъчна декларация от страна на физически лица:

Дължим ли данък при продажба на недвижим имот? Как се изчислява този данък? Кога продажбата на имот е освободена от данъци?

Доходите на физическите лица, придобити през календарната година, се декларират до 30 април на следващата година с г...

10 Април, 2024
последни новини
Силен старт: Имотният пазар в София с най-много сделки от 2008 г. насам

Имотният сектор в столицата отбелязва по-добро първо тримесечие от 2022 г., която беше най-добрата година за настоящия цикъл на пазара



Имотният пазар в София започна 2024 година на много високи обороти. През първото тримесечие в столицата са вписани 7298 покупки на недвижими имоти. Това е ръст с 14,4% спрямо същия период на 2023 г., когато бяха вписани 6381 пок...

05 Април, 2024

Изпратете запитване