Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Търсят се апартаменти до 45 000 евро

2013-12-05   |  Монитор, 05.12.13

Около три четвърти от сделките на жилищния пазар в страната са с евтини жилища. Това смятат болшинството брокери от агенциите за недвижими имоти.Според тях търсенето на апартаменти от най-ниския ценови сегмент остава високо, а предлагането леко намалява.

„Над 75% от сделките с жилища са в най-ниския ценови сегмент до 45 000 евро”, смята Константин Пандов от агенция ЕППИ. В тази категория влизат не само малките жилища, но и по-големи, разположени в непрестижни квартали. Има тристайни апартаменти в стари панелни блокове, оферирани до 45 000 евро даже в южните райони на столицата. Според мен добре ремонтиран стар апартамент не може да се продаде по-скъпо и да се върнат парите, вложени в обновяването. От друга страна, обаче това ускорява намирането на купувач. Дори да купуват на ниска цена хората искат имотът да е в добро състояние подчертава брокерът.

„Има търсене на големи тухлени апартаменти до 40 000 евро, но подобни оферти в София почти няма”, каза Даниела Грозева от „Веда корект”. „Трудно се намират евтини имоти със сравнително добро качество. Единствено при панелките могат от време на време да се намерят добри апартаменти на сносна цена. Има случаи и на другия полюс. Цяла година търсихме купувач за просторно жилище на партера в центъра на София. Първоначално продавачите искаха 100 000 евро, но като свалиха цена на 83 000, тогава намериха клиент. Купувачите стават все по-капризни и много внимателно проучват нещата, преди да се решат на сделка. Най-често избират над половин година”, допълни тя.

„Ниският сегмент от пазара е доста активен, но атрактивната цена не е единственото изискване на купувачите”, смята Полина Стойкова, изпълнителен директор на Bulgarian Properties. По думите й те търсят още функционално разпределение на жилищата и добра инфраструктура в квартала.

В София в момента са обявени за продан 33 двустайни жилища на цена до 20 000 евро, а през миналата година по същото време те са били петдесетина. Около 20 от предложенията са за панелки. В столицата най-много евтини жилища има в „Ботунец” и „Люлин”. Минималната оферта от 18 000 лв. е обявена в „Ботунец”.

Обявените за продажба апартаменти в столицата от 20 до 30 хил. евро са 500, сочи още статистиката на имотните сайтове, като 300 от тях са панелки.

Спрямо миналата година в Пловдив, Бургас и Велико Търново има увеличаване на броя на офертите за двустайни до 20 000 евро. Под тепетата сега те са 130 срещу 100 преди 12 месеца, като 54 от тях са панелки. Петдесетина от евтините жилища в Пловдив се предлагат за продажба в кв. „Изгрев”, като в тази част на града е пусната и най-ниската оферта от 4000 евро за панелка от 50 квадрата.

В Бургас апартаментите от най-ниския сегмент са едва 18, като само 3 от тях са панелки. Най-евтино обаче, за 15 500 евро, се продава миниатюрно тухлен жилище от 30 квадрата в центъра.

Оферти за евтини двустайни:
София
до €20 хил. - 33
€20-30 хил. - 500

Пловдив
до €20 хил. - 130
€20-30 хил. - 820

Варна
до €20 хил. - 10
€20-30 хил. - 520

Бургас
до €20 хил. - 18
€20-30 хил. - 190

Русе
до €20 хил. - 100
€20-30 хил. - 380

Стара Загора
до €20 хил. - 50
€20-30 хил. - 430

Велико Търново
до €20 хил. - 90
€20-30 хил. - 400

  Още новини

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Отворихме офис в сърцето на Дупница: Посетете ни на ул. Княз Борис I, номер 1!

Новият ни офис в Дупница отвори врати! Той е разположен в центъра на града, на ул. Княз Борис I, номер 1, етаж 1 - срешу ГУМ.

Този стратегически ход е част от нашата мисия да бъдем възможно най-близо до нашите клиенти и да предоставяме висококачествени услуги на местно ниво както за купувачи, така и за продавачи.

В новия ни офис клиентите ще могат да с...

28 Март, 2024
последни новини
Продавате имот? Вижте какви документи са ви необходими

В поредица от материали ви представяме полезна информация за това как най-добре да подготвите жилището си за огледи и как да определите цената на своя имот.

Тук ще се спрем на същината на сделката. Покупко-продажбата на недвижим имот често изглежда сложна и тромава процедура, изисква редица документи и комуникация с различни институции и агенции. А купувачи и продавачи е необходимо ...

13 Март, 2024
Фирмени
Брокери на месец март 2024

Пролетта идва с нови възможности на пазара на недвижими имоти!

Февруари ни показа значителна активност на имотния пазар,обхваща цялата страна и това ни дава много причини за оптимизъм.

Последни пазарни данни и тенденции:

- Наблюдаваме увеличение на издадените разрешителни за строеж - знак за нарастващ интерес към нови проекти.

- Забавянет...

05 Март, 2024
Фирмени
Полина Стойкова на семинар на Камарата на професионалните оценители

На 22.02.2024 г. в София се проведе семинар на Камарата на професионалните оценители на тема "Пазарът на недвижими имоти в България през 2023 година. Тенденции и очаквания за развитие през 2024 година".

Участници в него бяха едни от най-големите агенции за недвижими имоти - ЕРА, Адрес и BULGARIAN PROPERTIES. Те представиха задълбочен анализ и данни за жилищния пазар, ...

26 Февруари, 2024

Изпратете запитване