Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

10 небостъргача ще има София след няколко години

2017-07-20   |  dnes.dir.bg

Високите сгради ще са пръснати из целия град. С цели 10 небостъргача може да се сдобие София в следващите няколко години.

Проектите са на различен етап – някои са почти готови, други се строят или имат разрешително, минали са през одобрение от Столичния общински съвет или пък са все още само намерения. Кулите ще стърчат на различни места в столицата – на бул. “Цариградско шосе”, в широкия център, в кварталите “Лозенец”, “Хладилника”, “Борово”, “Младост” и други.

Заради множеството искания в последните месеци за изграждане на високи сгради и вратички в закона, които на практика позволяват строителство на небостъргачи без ограничение във височината.

Столичната община подготвя промени в Закона за застрояване и устройство на София. Те вече веднъж стигнаха до парламента, но депутатите не успяха да ги гласуват на второ четене заради разпускането на 43-отото народно събрание. Сега общината ще внесе отново пакета от мерки, с които иска да сложи ред в строителството на небостъргачи.

Истински гигант ще бъде построен до мол “Парадайс”. Проектът беше коригиран след становище на експертния съвет по устройство на територията. Преди няколко месеца СОС одобри изграждането на 215-метровата кула “Парадайс тауър” въпреки възраженията, че закрива гледката към Витоша. Засега тя ще е най-високата сграда в София с 55 етажа.

Бъдещият 202-метров “Скай форт” вече се строи на бул. “Цариградско шосе” до “Интер експо център”. Офис кулата ще е на 44 етажа. До нея вече се издига “Капитал форт” - 126-метровата сграда, която сега държи първенството, беше открита преди 2 г. Плановете на инвеститорите са проектът “София кепитал сити” да бъде завършен с изграждането на трета кула - “Ийст форт”, която ще е най-ниската - 71 м.

На мястото на бившия магазин “Аско Деница” в “Младост” пък ще се появи комплексът от три сгради - “Гранд каньон” на турската компания “Гаранти коза”, който също получи разрешение за строеж в началото на годината. За проекта си компанията е поучила сертификат за инвеститор клас А от държавата. Трите кули носят имената на планините “Рила” - 114 м, “Пирин” - 84 м, и “Витоша” - 73 м. В тях ще има жилища, офиси, хотел, търговски център, болница и голям парк. След няколко обсъждания проектът беше коригиран, за да не скрива гледката към Витоша.

В плановете на “Гаранти коза” е и изграждането на още един мегакомплекс с името “Град в града” до “Пирогов”. Проектът предвижда 4 сгради. Първоначалната идея е била най-високата от тях да е над 200 м, но проектът е редуциран няколко пъти и тя ще е по-ниска.

Близкият х-л “Родина” там е 104 метра. Скоро ще бъде открит и 120-метровият “Милениум център” до НДК на НИКМИ, който се строи от десетина години. Комплексът е от 3 сгради, най-високата от които е 34 етажа. В него ще има хотел, офиси и жилища.

Компанията има още един проект на бул. “България”, заради който главният архитект на София Здравко Здравков е глобяван всеки месец от съда, че не издава разрешение за строеж. НИКМИ иска да строи 44-етажна сграда в кв. “Стрелбище”. Всъщност проектът получава отказ от двама главни архитекти – от бившия Петър Диков още през 2011 г. и от настоящия – Здравко Здравков. Причината е, че в общия устройствен план от 2009 г., който не може да се обжалва, теренът е отреден за градинка. Според решението на съда обаче за парцела трябва да бъде изпълнен планът от 2007 г., в който зоната е отредена за обществено обслужване.

Отново на бул. “България” - на мястото на магазин “Мартинели” в кв. “Борово”, ще се появи 77-метрова сграда. Миналата седмица СОС одобри проекта, който по думите на Здравков е бил редуциран наполовина. Заради последните два проекта жители на двата квартала бяха насрочили протест за четвъртък вечерта. В експлоатация се очаква да влезе и 74-метровият “Сити тауър” на пл. “Македония” до 99-метровата сграда на КНСБ.

125-метрова сграда може да се появи и на мястото на бившия завод за електрокари на бул. “Н. Мушанов” и “Житница”. Искания за нови високи тела има за сградите на БЧК, хотел “Маринела” и “Енергопроект” в кв. “Лозенец”. Слагат таван от 125 м, по-високо ще може да се строи само на 3 места.

Таван на височината на сградите от максимум 125 метра иска да наложи Столичната община с промени в Закона за София, за да спре хаотичното строителство на небостъргачи из целия град. Промените ще бъдат представени от главния архитект на столицата Здравко Здравков другата седмица. Още във вторник столичният кмет Йорданка Фандъкова е запознала депутати от София с подготвените предложения и е настояла за подкрепа и бързото им приемане в парламента, научи “24 часа”. В пакета от предложения се предвижда в районите за смесено многофункционално строителство да се въведе лимит на височината от 75 метра, а в комплексните градски центрове максимумът да е 125 метра.

Ограничение се въвежда и за ъгловите имоти, за които сега в закона на практика няма ограничение и там може да строят сгради извън параметрите, заложени в общия устройствен план на града. Идеята е с промените превишаването на нормите за плътност и застрояване да е до 50%.

Както “24 часа” първи съобщи, ще се предложат и три места за строителство на сгради над 125 м. Едното е на бул. “Цариградско шосе” до “Интер експо център”, където вече има няколко високи сгради. Другите ще са северните територии зад Централна жп гара и при продължението на бул. “Царица Йоана” с околовръстния път в “Люлин”. Здравков уточни, че последните две трябва да бъдат съгласувани с Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна авиация” заради трасетата на въздушните коридори, които минават оттам.

“Искаме да въведем ясен регламент къде да се строят високи сгради и да поправим вратичките в закона, които позволяват сега да няма ограничение. Защото иначе инвеститорите ще се състезават кой ще направи най-високата сграда”, обясни Здравков. С промените ще се въведе и изисквания за транспортно-комуникационния достъп. За всеки бъдещ небостъргач ще трябва задължително да се представя компютърна симулация и анализ на трафика. Това изискване ще важи и за големи търговски центрове, зали и сгради, които предполагат струпване на много хора.

В закона ще се регламентира и създаване на нова наредба за градската среда. С нея ще се въведе ред в градското обзавеждане, осветлението, цветовете на фасадите, местата на климатиците, рекламите и др. Предвижда се и намаляване на административната тежест. При намаляване на застрояването в даден имот например няма да се прави нов план, а това ще става само с виза. Разрешава се и изграждането на училища и детски градини не само в зони за обществено обслужване.


  прочети повече статии

Сподели
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване