Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

300 хотела скочиха на тезгяха

2012-08-24   |  Телеграф, 24.08.12, с.14+15

Работещи хотели както в морските ни курорти, така и в столицата масово се разпродават, показа проверка на „Телеграф". Над 300 големи обекта очакват нов инвеститор, съобщиха брокери. Всеки ден нови обекти се обявяват за продан, но реално сделки няма, а цените стоят на едно и също ниво.

Милиони
Най-скъпата оферта e за шестетажен хотел във Варна, който се продава за 21 млн. евро. След това се нарежда друг варненски хотел, който е с 2000 кв. м по-голям и струва 18 млн. евро.
Руски инвеститори пък продават хотел в Созопол на първа линия на морския бряг. Площта му е 17 500 кв. м, а цената - 17,9 млн. евро.
Това е единственият обект, обявен за продан, който се държи от чужденци. Останалите са на българи. Интерес към подобни обекти има, но инвеститорите са склонни да платят доста по-малко, заради което сделки реално няма, коментира директорът на „Българиан пропъртис" Михаил Чобанов.
Най-често се сключват сделки за семейни хотели до 1 млн. евро. Те обаче не се ползват с инвестиционна цел, а по-скоро като вили от група приятелски семейства. Купувачите най-често са от бившите съветски страни.

Причини
Увеличаващите се разходи на хотелиерите, като например за електричество, и натискът на туроператорите да сватя цените на нощувките, са една от причините за масовата разпродажба на хотели.
Наскоро излезе доклад, според който презастрояването с хотели и липсата на достатъчно кадри с опит в бранша са сред причините за желанието на мнозина инвеститори да излязат от този бизнес.
В същото време голяма част от хотелиерите са вдигнали обектите си с банкови заеми, които им е все по-трудно да изплащат. В момента мнозина от новите туристически босове, които заляха страната ни през 2007 г. и 2008 г., предпочитат да вземат суха пара за хотела и да вложат парите в банков депозит. По този начин те ще печелят повече отколкото от дейността, пресмятат икономисти. Така например, ако цялата стойност на созополския хотел бъде вложена в банков депозит при средна доходност от около 5%, тя ще носи лихви от близо 900 000 евро на година.

Разгледайте нашите оферти на хотели за продажба и под наем

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване