Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Близо 90% от домакинствата у нас живеят в собствено жилище

2016-04-18   |  БТВ, 15.04.2016

През 2015 г. в собствено жилище живеят 89,5% от домакинствата у нас, а 6,7% ползват жилище, без да плащат наем, сочат данните на НСИ.

В жилища под наем живеят 3,8% от наблюдаваните домакинства, като 2,8% са на свободен, а 1% - на общински наем. Второ жилище притежават 8,3% от домакинствата.

В жилища, построени преди 1990 г., живеят 91,4% от домакинствата, като две трети са изградени в периода 1961 - 1990 година. Преди 1961 г. са построени 20,3% от жилищата, а изградените след 2001 г. са 4,4 на сто.

Над две трети от домакинствата в страната живеят в дву- и тристайни жилища. Гаражи имат 22,4% от домакинствата в страната (19.2% в градовете и 32.5% в селата).

С електричество, вода, канализация, баня и тоалетна в жилищата разполагат 80,3% от домакинствата. Тоалетна вътре в жилището имат 66% от домакинствата в селата и 97,2% - в градовете. С централно парно отопление са 22% от жилищата в страната.

Малко повече от половината домакинства имат автомобили, като 4,1% притежават два и повече. Не могат да си позволят да закупят и поддържат кола по финансови причини 17,9% от домакинствата, а 29,6% са заявили, че нямат необходимост от лека кола.

Телевизор притежават го 98,9% от домакинствата, а 29,4% имат по два и повече. 97.9% от домакинствата в страната имат хладилник и/или фризер. Автоматична перална машина притежават 91,9% от домакинствата, 5,3% не могат да си закупят този уред по финансови причини, а 2,8% смятат, че нямат необходимост.

Без телефон (стационарен или мобилен) са само 2,4% от домакинствата. Само стационарен телефон имат 5,6%, а 59,4% - само мобилен, като преобладават тези с два и повече мобилни телефона.
С компютри разполагат 56,3% от домакинствата, като една малка част ползват служебни. Все още е голям делът на тези, които преценяват, че нямат необходимост от компютър – 36,5%. Интернет връзка в жилището имат 55,5% от домакинствата в страната.

37,4% от домакинствата отбелязват, че нямат необходимост от интернет връзка. Климатици притежават около една трета от домакинствата, а също толкова не могат да си закупят такава техника поради липса на пари.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Вижте нашите оферти ново строителство в цялата страна


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване