Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Годишен анализ на пазара на жилищни и ваканционни имоти за 2014 г.

2015-01-27

Изминалата година беше най-успешната година за имотния пазар от началото на кризата. Пазарът навлезе в нов етап на развитие, спадът на цените на имотите приключи и това накара много купувачи да се завърнат на пазара.

Можем да наречем 2014 г. „Година на завръщането на купувачите“. Завърнаха се българските купувачи, които купуваха имоти в най-големите градове на страната и това доведе до увеличение на обема от продажби, както и до положителни изменения в цените за първи път от началото на кризата.

"Важен елемент от новата пазарна реалност е и завръщането на доверието към имотния пазар. Все повече купувачи подхождат към покупката на имот с нагласата, че имотите са сигурен реален актив и осъзнават, че влагането на паричните средства само в депозити в банки не е най-доброто решение. Това осъзнаване съвпадна с много изгоден момент от развитието на имотния пазар, тъй като цените на имотите сега са на нивата отпреди 10 г. и съответно имотите са много по-достъпни. Към това може да се добавят и по-добрите условия за жилищно кредитиране, предлагани от банките през тази година", обобщава изминалата година изпълнителният директор на BULGARIAN PROPERTIES Полина Стойкова.

София

През годината ясно се очертаха 2 периода с различни пазарни динамики. Първото полугодие, в което активността и цените не се различаваха особено от тези през 2013 г. и второ полугодие, в което обемите продажби бързо нараснаха, предлагането отчетливо започна да намалява и цените на база реални сделки, а и на база офертни цени, започнаха леко да се покачват. Тези процеси доведоха до приключване на годината с 3% ръст на цените в София според данните на НСИ.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че през 4-тото тримесечие средната цена на продадените апартаменти в София e 764 евро/кв.м. при 750 евро/кв.м. за 3-тото тримесечие и около 735 евро/кв.м. за първото полугодие. Средната обща покупна цена за апартаментите в София за 4-то тримесечие е 80 850 евро спрямо 78 600 евро за 3-тото тримесечие. Така, за цялата 2014 г. средната цена на закупените апартаменти в столицата е 79 100 евро, при 61 500 евро през 2013 г., сочат още данните на BULGARIAN PROPERTIES. През 2014 средните цени на закупените апартаменти нараснаха, тъй като се активизира средният сегмент от пазара и се реализираха сделки, каквито през предходните години бяха рядкост – на цени между 60 000 и 100 000 евро, като същевременно нараснаха сделките с имоти и в луксозния сегмент на цени над 100 000 евро.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES показват, че от закупените жилища през 2014 г. в София с равен дял - по около 40% - са двустайните и тристайните апартаменти, а останалите са многостайни, мезонети и къщи. Почти 50% от продадените жилища са обазведени и готови за ползване или отдаване под наем. Купувачите предпочитат да има централна топлофикация - 70% от продадените жилища са с ТЕЦ.

Слънчев бряг и морето

Равносметката за имотите в морските курорти е, че основните купувачи през последните години – руснаците – се отдръпнаха и броят на продажбите намаля, което се усети най-силно в края на годината. Това постави морските ваканционни пазари в позиция на изчакване и прекъсна 2-годишния период на възстановяване, което започна първо именно в морските курорти и даде тласък на цялостното възстановяване на пазара.

Средната цена на закупените апартаменти в Слънчев бряг през 2014 г. е 582 евро/кв.м. и остава без промяна в сравнение с 2013 г. (580 евро/кв.м.). Следва да се отбележи, че средната цена в курорта е намаляла през последното тримесечие на 2014 г. до 530 евро/кв.м., тъй като именно през това тримесечие се усети най-силно отдръпването на руските купувачи.

Същото важи и за средната цена на закупените апартаменти – през 4-тото тримесечие тя спада до 25 000 евро, докато през предходните тримесечия стигаше до 40 000 евро и средно за 2014 г. е 32 550 евро.

Интересна тенденция през второто полугодие на 2014 г. беше нарастването на интереса към Варна и курортите по Северното Черноморие, което продължи до края на годината включително и от страна на руски купувачи. Отдръпването на руските купувачи на юг протече едновременно с нарастване на интереса им към севените ни курорти и Варна, като в много от случаите те търсят имоти с цел постоянно пребиваване.

Банско и ски курортите

През 2014 г. цените в Банско продължиха да спадат, но добрите новини са, че спадовете останаха в рамките на до -5% и можем да очакваме повече сделки през вече доста активния зимен сезон.

Средната цена на продадените апартаменти в Банско за 2014 г. е 360 евро/кв.м. Средната обща цена на закупените апартаменти в курорта е на рекордно ниски нива – 20 100 евро. Това на практика е такава цена, която е достъпна и за местните купувачи и затова към момента 50% от купувачите в Банско са българи.

Докато българите са само 50% в Банско, те стигат до рекордните нива от 90% в останалите два курорта – Боровец и Пампорово, които в момента са изцяло доминирани от български купувачи. Средните цени на база реално сключени сделки в Боровец за 2014 г. са 630 евро/кв.м. и 35 570 евро за апартамент, а в Пампорово са на нива, близки до тези в Банско – съответно 370 евро/кв.м. и 26 200 евро средно за апартамент.

Селските имоти

Това е сегментът от пазара, който се сви най-много от началото на кризата и който продължава да се свива и дори изчезва на места. През 2014 г. сделките със селски къщи намаляха с около 20%. Хит през миналата година бяха къщите около Велико Търново и Габрово, където традиционно има и чуждестранно търсене. Други активни пазари за селски къщи бяха районите около Пловдив и Стара Загора, но там доминиращо беше търсенето от страна на български купувачи. Съответно, има интерес и към къщи около Варна и Бургас, както и близо до морето като цяло.

През последните месеци забелязваме и нарастващ интерес към къщи и дори апартаменти в малки населени места около София. Търсенето на този тип имоти идва както от страна на купувачи на първи дом, живеещи и работещи в София, така и от хора от страната, които разполагат с по-малки бюджети, но искат да вложат пари в имот и следвайки тенденцията на миграция към София, предпочитат да закупят имот близо до София, отколкото в малкия град, в който живеят.

Средната цена на закупените селски къщи за 2014 по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 18 000 евро и остава без изменение спрямо предни години. Пазар има основно за готови за обитаване къщи на цени от 10 000 евро, като често цените им достигат в зависимост от района между 20 000 и 40 000 евро.

Перспективи за 2015

През 2015 г. тенденциите на възстановяване ще продължат, като търсенето в най-големите градове ще продължи да нараства и да бъде водещо за пазара като цяло. Очакванията ни са през тази година имотният пазар да бъде движен основно от български купувачи и то в разнообразни сегменти, които традиционно бяха доминирани от чуждестранни купувачи. Много българи ще се ориентират към покупка на имоти по морето и в ски курортите.

Така търсенето ще бъде насочено към апартаменти в най-големите градове, къщи близо до тях и ваканционни апартаменти в любимите за българите курорти по морето и в ски курортите. В големите градове жилища ще се купуват, както от купувачи на първи дом, така и все повече за инвестиция – тенденция, която се разви през 2014 и ще продължи и през следващите години.

Очакваме също така много българи да се ориентират към покупка на имот в чужбина с цел инвестиция, тъй като има добри възможности, а пазарите в много от европейските страни са стабилни.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване