Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Апартаментите с хотелско обслужване набират скорост

2013-11-01   |  Политика, бр.496, 01.11.13

Маргарет Тачър издържаше с по четири часа сън, докато бе премиер на Великобритания, но реши да прекара последните си дни в апартамент в хотел Ritz в Лондон, вместо да се завърне в къщата си в Белгрейвия, пише Financial Times. Покойният политик бе стара приятелка на собствениците на хотела - близнаците Баркли, които, според слуховете, я поканили да остане колкото дълго пожелае, уточнява investor.bg. Тачър е брънка от множеството, предпочело да живее в хотели.

„Ritz е моят дом", казваше Коко Шанел. И това действително е така: тя се мести в апартамент на хотела на веригата в Париж през 1934 г. и остава там до смъртта си през 1971 г.

Салвадор Дали прекарвал най-малко месец всяка година в президентския апартамент в Hotel Le Meurice, също в Париж, където веднъж поискал в стаята му да бъде вкарано стадо овце, за да стреля по тях. В Лондон Оскар Уайлд въртял връзката си с Лорд Алфред Дъглас в хотел Savoy, където живеели в съседни стаи. След като е съден и вкаран в затвора за содомия, Уайлд напуска Англия и се установява в Hotel d'Alsace в Париж.

Актьорът Ричард Харис също е сред гостите, прекарали дълго време в The Savoy в Лондон. Той живее в хотела в продължение на 15 години. Подобни хора винаги са имали и продължават да имат свои собствени причини да изберат живота в хотел, но като че ли общото между тях е обслужването и по-лесния живот. За международните бизнесмени животът в хотела може да е лесна алтернатива на това да притежават апартаменти в различни градове, за които трябва да се грижат.

Хотел Lanesborough в Лонон дори предлага съхранение на вещите на редовните си гости - от костюми и вратовръзки до мебели. Въпреки това не може да се отрече, че животът в хотел все още се смята за странен избор от мнозина. Защо човек да не може сам да избере тапетите си? Не омръзва ли румсървисът? Повечето хора ценят уединението си и свободата да речем да си сготвят нещо в собствената кухня пред това просто да позвънят, за да им донесе някой чаша чай. За богатите има среден вариант между дом и хотел.

През последните години се наблюдава силно развитие на сегмента на частните имоти, принадлежащи към хотели - като апартаментите с включено обслужване, функциониращи под марката на известни хотели. Първият подобен проект в Лондон бе The Knightsbridge - комплекс от около 200 жилища, осъществен от имотния магнат от Хонконг Сами Лий. Проектът, обвързан с бранда Hyatt, бе завършен през 2005 г. Оттогава тази тенденция непрекъснато се разраства.

Един от най-луксозните примери за хотелски апартаменти в Лондон е One Hyde Park, и по-точно The Residences в Mandarin Oriental. Комплексът, завършен през 2011 г., включва 86 луксозни имота, физически свързани с и обслужвани от хотела. Цените им започват от 6 млн. паун да, въпреки че през 2010 г. апартамент с шест спални бе продаден за рекордните 140 млн. паунда. Обитателите плащат фиксирана такса за обслужване и съоръжения, която зависи от размера на имота. Сред предлаганите услуги е 24-часов портиер, камериерка, автомивка, домашна помощница и охрана. Освен това в комплекса има и частно кино, 21 -метров плувен басейн, сауни и парни бани, стаи за лечение и релаксация, частни студия за фитнес, игрище за скуош, голф симулатор, стая за виртуални игри, изби, помещения за бизнес срещи и подземен паркинг.

Тенденцията обхваща и извънградските райони. Glenaig в Пентшир е нова къща с шест спални, която разполага с портиер в рамките на хотела Gleneagles. Хотелът е известен с голф игрището си, където догодина ще се проведе 40-ото издание на Ryder Cup. Къщата, която е част от затворен комплекс, се продава от Knight Frank за 2,5 млн. паунда, като разходите за портиер са около 2 хил. паунда годишно.

Клиентите на подобни имоти са международните бизнесмени. Затова не е изненадващо, че те са често срещани и разпространени и извън Великобритания, като например в Шанхай, Китай, като Savills планират подобни апартаменти и в Шънджън, Ханджоу и Тайпе в Тайван през следващите две години. В Австралия Palazzo Versace Residences and Hotel на Златния бряг комбинира петзвезден хотел със 72 жилища, проектирани от Донатела Версаче.

В САЩ жилищните имоти с включено обслужване не са нещо ново: един от ранните примери е построен още през 1920 г., като предлага френски готвач, собствена гостна и съоръжения за забавление. Месечните такси за поддръжка варират между 3 732 долара за двустаен апартамент и 11 682 долара за апартамент с четири спални. За да закупи имот в сградата обаче, кандидатът трябва да бъде одобрен от борда, а според запознати хора със състояние от под 100 млн. долара дори се смятат за бедни.

  прочети повече статии

Сподели
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване