Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Собственици бързат да се отърват от имотите

2012-06-05   |  05.06.2012 Монитор, 05.06.12, със съкращения

Баровете и ресторантите са най-масовият бизнес, който фирмите продават в условията на криза. С продажбата собствениците обикновено искат да си осигурят свеж ресурс за нова инвестиция. Друга често срещана причина за разпродаването на бизнеса е желанието на притежателите им да напуснат страната и там да развиват фирмите си, показа проверка на „Монитор".

В сайтовете, специализирани в посредничество при сделка с различен бизнес, могат да бъдат намерени стотици такива оферти. Близо 60 барове, ресторанти и дискотеки пък се предлагат в Businessforsale.bg.

Офертните цени варират в широки граници в зависимост от това какъв е бизнесът. Най-изгодните оферти обикновено са между 30 и 40 хил. евро. Например напълно обзаведен бар във Варна се продава за 35 хил. евро. Тази цена се иска за заведение, което е снабдено с пълно барово оборудване, светлинни ефекти и непрофесионална кухня. Крайпътен ресторант край Пловдив пък се продава за 43 хил. евро. В обявата пише, че общата площ на заведението е 783 квадрата, от които закритата част заема 157 кв. м. Самият ресторант е с капацитет от около 100 места.

Продават се и доста по-скъпи заведения. Например бизнес имот с дискотека, казино, открит бар и леглова база се продава за 2,4 млн. лв. Имотът се намира в Китен и е с обща площ от 1125 кв. м. Разработен ресторант на столичния булевард „Самоковско шосе" в близост до Панчаревското езеро пък се продава за 1,7 млн. евро. Заведението е с пълно оборудване, има зимна градина, детски кът, барбекю и паркинг.

„Заведенията са бързо ликвидни особено ако са набрали популярност", коментира Борис Алтънков от Business for Sale. В най-добрите случаи до сделка се стига след 2-3 месеца.

Борис Алтънков съобщи, че в момента предлагат над 300 различни бизнеси за продажба. Освен за заведения нови собственици се търсят за хотели, заводи и малки фабрики. Според брокера на бизнеси в момента на пазара се предлагат предимно малки и средни предприятия, които вече са изтощени от кризата и не могат да издържат на конкуренцията на по-големи компании от бранша.

От думите му стана ясно, че не всички бизнеси, които са обявени за продажба, са в затруднено положение, но действително това е валидно за част от тях. Причината е, че до сключване на сделката може да мине и година. „Така има функциониращи бизнеси, които започват да се продават макар и с ниски обороти и приходи, но докато се намери клиент, фирмата вече не работи, персоналът е освободен и така често се стига само до покупка на активите на съответното дружество", обясни още брокерът.

Разгледайте бизнес офертите на businessforsale.bg

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване