Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Бизнес климатът в страната се подобрява

2014-01-29   |  Econ.bg, 28.01.2014

Общият показател на бизнес климата се покачва с 4,6 пункта през януари 2014 г. спрямо предходния месец. Това показват данните за стопанската конюнктура на Националния статистически институт (НСИ) за първия месец от годината.

Повишението се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли – промишленост, строителство, търговия на дребно и услуги.
Данните съвпадат с думите на премиера Пламен Орешарски за нормализиране на бизнес климата, след като през декември 2013 г. този показател отчете спад от 3,4 пункта спрямо предходния месец като бе регистрирано влошаване във всички наблюдавани сектори.

Нарастване с 5,4 пункта се отбелязва при съставния показател "бизнес климат в промишлеността" за януари 2014 г. спрямо предходния месец. Това се дължи предимно на по-оптимистичните очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца.

Същевременно и прогнозите им относно производствената активност през следващите три месеца се подобряват, което обаче не е съпроводено с повишени очаквания за износ през следващите три месеца.

Основните пречки за развитието на бизнес в отрасъла са несигурната икономическа среда и недостатъчното търсене от страната. Тези причини са посочени съответно от 52,5 и 45,1% от анкетираните мениджъри. Очаква се запазване на равнището на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца.

Бизнес климатът в строителството се покачва с 6,6 пункта през януари. Това се дължи главно на подобрените очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. За следващите шест месеца стопанските ръководители очакват и увеличение на новите поръчки в строителството. Според тях това ще доведе до известно активизиране на дейността в краткосрочен план.

Несигурната икономическа среда, финансовите проблеми и конкуренцията в бранша са посочени като основни фактори, затрудняващи дейността. Относно продажните цени в строителството, очакванията на мениджърите са те да останат без промяна през следващите три месеца.

В търговията на дребно се отчита подобрение с 1,4 пункта. По-благоприятни са очакванията на мениджърите по отношение на поръчките към доставчиците през следващите три месеца. Главните пречки в бранша са свързани с несигурната икономическа среда, недостатъчното търсене и конкуренцията. Очаква се запазване на равнището на продажните цени през следващите три месеца.

В сектора на услугите подобрението е от 3,7 пункта за януари 2014 г. спрямо декември 2013 г. По-благоприятни са мненията на мениджърите по отношение на настоящото и очакваното търсене на услуги. Най-сериозните затруднения за дейността в сектора на услугите продължават да са свързани с несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене. Очакванията за следващите три месеца са продажните цени да останат без промяна.

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Изпратете запитване