Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

България №3 в ЕС по ниска инфлация

2012-06-18   |  Труд, 15.06.12

България е сред трите страни в Европейския съюз, в които цените на потребителските стоки са се повишили най-малко на годишна база (с 1,8%), измерена към май. Това показват данните на европейската статистическа служба Евростат. По-ниска инфлация е имало само в Естония и Швеция (по 0,9%). Животът е поскъпнал най-много в Унгария (5,4%) и Естония (4,1%).

През май средното ниво на годишната инфлация за 27-те членки на ЕС е 2,6%. През април беше 2,7%. В еврозоната годишната инфлация е спаднала до 2,4%, което е най-ниското й ниво от повече от година. На месечна база Евростат отчита дефлация от 0,1%. В 15-те страни, които използват еврото, най-много са поскъпнали тютюневите изделия, горивата, транспортът и жилищата. Намаляване на цените е имало в комуникациите. Въпреки спадането на инфлацията на годишна база обаче понижението спрямо предишния месец е по-малко от очакваното. Това може да забави плановете на Европейската централна банка да сведе инфлацията под 2%, отбелязва „Ройтерс". Повечето анализатори очакват поевтиняването да продължи заради безработица и забавянето на икономиката в региона.

Друго изследване на Евростат нарежда България на второ място в ЕС по увеличаване на разходите за 1 час труд. Пред нас е само Естония. През първото тримесечие на 2012 г. заплати, осигуровки, обезщетения и социални придобивки за персонала са стрували на родния бизнес с 6,8% повече спрямо същия период на м.г. Най-много са се увеличили разходите за труд в услугите - с 9,5%. В индустрията нарастването е с 4,2%, а в строителството – с 0,4%, показват данните на Евростат. За ЕС средният ръст е 1,7 на сто.

Увеличението на разходите за труд обаче не означава, че работодателите са вдигнали заплатите със същия процент. За повишаването на показателя роля има и стремежът на бизнеса да запази опитните си кадри и да се освободи от работниците с по-ниска квалификация. По-ефективните служители обикновено получават и по-високи заплати, което автоматично повишава средния разход за труд, дори и без да има реален ръст на възнагражденията.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване