Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Делът на празните офиси в София продължава да се понижава

2016-04-14   |  investor.bg

Материал: investor.bg

Делът на свободните офис площи в София продължава да намалява и през първото тримесечие на тази година. Същевременно предлагането на първокласни офиси плавно се увеличава заради засиленото търсене, посочва се в нов доклад на консултантската компания MBL|CBRE.

Отчита се и възходяща тенденция при наемните нива, която се очаква да продължи в краткосрочен план поне до момента, в който се постигне баланс между търсене и предлагане, пише в доклада.

Към края на март незаетите офис площи от класовете А и Б в столицата са малко над 213 хил. кв.м, което е 12,3% от общия инвентар, сочат данните на компанията. Обемът им намалява с 5 500 кв.м спрямо края на 2015 г. и с 2,8 процентни пункта, показват още данните.

Същевременно общият обем на офис площите от клас А и Б нараства до 1,73 млн. кв.м през първата четвърт на 2016 г. Нововъведените в експлоатация пространства са около 13 500 кв.м, отчитат експертите.

През тази година се очаква да бъдат въведени в експлоатация близо 50 хил. кв.м нови офиси, а през 2017 г. – около 110 хил. кв.м. Мотивирани от позитивната тенденция на пазара, инвеститорите се очаква да започнат строителна дейност по няколко по-големи проекта през второто полугодие. Така през следващите 2-3 години на пазара ще излязат още около 90 хил. кв.м площи.

Активността на наемния пазар отбелязва значителен ръст спрямо първата четвърт на миналата година. От началото на годината до края на март са сключени сделки за 25 хил. кв.м. Обемът на нетно усвоените площи за тримесечието достига близо 23 хил. кв.м.

Качествените сгради в покрайнините на града, както и вече установени бизнес зони като коридора на Цариградско шосе, продължават да привличат множество наематели. Същевременно значително намаляват възможните опции за наемане на площи в централни и близки до центъра офис сгради, което се отразява върху оферираните наемни нива, посочва се в доклада.

През първото тримесечие на 2016 г. средните наемни нива се повишават с малко над 1,5% спрямо края на 2015 г. Динамиката се дължи предимно на офисите от клас А заради силното търсене най-вече от аутсорсинг индустрията и ИТ сектора.

Към края на март средните офертни нива за клас А площи са малко над 13 евро на кв.м в центъра на града и в диапазона 11,5 - 13 евро на кв.м в широкия център и покрайнините. Средната офертна цена на площи от клас Б е около 7 евро на кв.м.

Вижте офиси под наем в София


  прочети повече статии

Сподели
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Изпратете запитване