Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пламен Стоянов, управител на Ера строй: Дунав мост 2 вдигна цените на имотите във Видин

2007-07-08   |  largo.bg

Господин Стоянов, промени ли се пазарът на недвижими имоти във Видин и региона след първата, макар и символична, копка на Дунав мост 2?

- Скочиха цените на земите около Дунав мост 2. Цените тръгнаха от под 1000 лева на декар и постепенно се качват. Вече има реални сделки за над 12-13 EUR на кв. метър. Освен земите около моста има раздвижване и в цените на земеделските земи. В зависимост от района, в който се намира парцелът, и фирмите, които изкупуват земята, цената естествено е различна.

Там, където фирмите са закупили съседните имоти и комасират земята, се плаща с по 100 лева на декар над цената за парцели в други райони, където покупко-продажбата сега стартира. Ако за едната земя цената е 150 лв. на декар, за другата вече е 250 лв.

Има ли раздвижване на строителния пазар в града?

- Почти всички строителни предприемачи започнаха свои проекти в крайдунавския град. Аз лично тази година започвам три жилищни кооперации в идеалния център на Видин - квартал Калето. По информация на колеги от строителния бранш има проектна готовност за изграждането на повече от 10 жилищни блока. Само тази година във Видин ще започне строителството на 15 кооперации. Ведно с апартаментите ние проектираме и инвестираме в офиси и магазини.

Какви са цените на новото строителство във Видин?

- В хубавите квартали вече се продава на 500 EUR за квадрат. В Калето например има продадени жилища на цена 600 EUR. В по-крайните квартали цените са 350-400 EUR за квадратен метър.

Вече има недостиг на офиси ли?

- В този момент на офиси. Само при мен има обявени 12 офиса, които се предлагат под наем. Инвестира се в жилища - инвестират видинчани, които работят в Италия, Испания и др.

А от страна на фирмите има ли интерес за инвестиции в строителството?

- Фирми, които от няколко години развиват своя дейност на територията на региона, продължават да инвестират. Аз работя и познавам добре собствениците на Кула Ринг. Те закупиха жилища в Кула, сега искат да си закупят и във Видин. Кнауф също инвестира. Скоро се очаква да стартира реализацията на мащабен проект в община Грамада. Там Феър плей аграрен фонд ще инвестира близо 1 милион лева в силози и други сгради за съхранение на зърно.

Ще се строи и кравеферма. В процес на проектиране е търговският център, който ще се изгради на мястото на така и недостроения нов видински театър. Започна изграждането на другия мол до катедралата Св. Димитър, в който инвестира Бългериън Пропъртис.

А бъдещите строители на моста дойдоха ли вече?

- Още не. Тяхната поява несъмнено ще раздвижи пазара на недвижими имоти. Факт е, че вече има търсене. Очаква се в близките месец-два наемите да скочат драстично. В пъти. Сега месечният наем на тристаен апартамент е 150-200 лева. Гарсониерите, които са и по-търсени, сега вървят между 70 и 100 лева.

Има ли според вас условия за изграждане на индустриални паркове край Видин?

- Новите условия ще се определят от големите фирми, които ще дойдат в района на Видин. Строителите на Дунав мост 2 ще са първи. След тях, когато реално стартират строителните работи, а това се очаква да се случи до 2-3 месеца, ще дойдат и други големи фирми. Това ще са хората, които ще инвестират, а ние, макар и значително по-малки фирми, сме готови да строим.


  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още

Изпратете запитване