Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Голфът тихо настъпва

2009-06-17   |  Николай Пешев, Труд, бр.163, 17.06.09, с.18

Докато някои се чудят има ли голфът почва у нас, луксозни игрища и спа комплекси никнат из страната като гъби след дъжд въпреки кризата.

В България в момента се строят усилено над 10 игрища, а още две - край Драгичево и Луковит, чакат одобрение, съобщи зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев. Той е не само член на междуведомствена комисия, работеща по проект за развитие на голф туризма в България, но и запален голфър.

Според него инвеститорският интерес към този тип недвижима собственост няма да намалее и през следващите години. Това не е мода, която ще отмине, тъй като съоръженията за голф предполагат развитието на устойчив и качествен туризъм, аргументира се зам.-министърът.

Страната ни има шанс да се превърне в една добра голф дестинация. Имаме прекрасни природни дадености - климатът ни е умерен, има възможност да се изграждат игрища върху площи, които не се използват интензивно за земеделие. Имаме разнообразие в релефа и водни ресурси.

На второ място, ако се приеме, че един процент от хората в България пожелаят да се занимават с този спорт в близките 5 - 10 години, това означава, че ни трябват не по-малко от 50 игрища. Дори стотина няма да са много, смята Чавдар Георгиев.

Поне засега обаче у нас има само 5 действащи комплекса. За сравнение - в Германия са стотици, в Англия - над 1500, в Португалия са около 200.
Затова държавата предвижда механизми за развитието на този спорт.

Стратегията за развитие на голф туризма, по която се работи и в момента, предвижда съкращаване на процедурите по ОВОС. Обсъжда се също възможността терените да могат да бъдат предоставяни за ползване под наем за един по-дълъг срок от 20-30 г., без да е необходимо да се извършват отчуждителни процедури. Инвеститорите няма да има нужда да плащат стойността на земята за самото игрище.

По този начин държавата ще си осигури приходи в продължение на години, а инвеститорите няма да бъдат натоварени с големи разходи в началото, което повишава стойността на услугата.

Това обаче не се отнася за съпътстващата част, която е чисто търговска и където ще се извършва строителство на хотели, къщи, вили и т.н. За тях ще трябва да се плаща.

Ако например са необходими 1000 дка, 200 дка ще са за застрояване с магазини, ресторанти, стопански сгради. За тези 200 дка ще се плаща по пазарна стойност, другите 800 могат да останат държавна или общински собственост, от която ще се реализират приходи. Така държавата ще има по-силни позиции да контролира какво се върши на тези територии, посочи зам.-министърът.

Според него инвестицията в едно качествено игрище е от порядъка на 10-15 млн. евро. Но това са само парите, нужни за терена и необходимата инфраструктура, а не за съпътстващите ваканционни селища.

Разгледайте нашите оферти на имоти на/близо до голф игрище

  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Къщите на село са хитът на сезона!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване