Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Рубини: Идат фалити на още 400 US банки

2010-09-07   |  Труд, бр.247, 07.09.10

Дори Америка и Европа да избегнат повторна рецесия, усещането ще бъде точно като за такава, като в същото време повече от половината „проблемни" банки в САЩ вероятно ще фалират. Това обяви известният с черногледството си икономист Нуриел Рубини пред CNBC.

Именно той пръв прогнозира световна икономическа криза, която тресе икономиките от две години насам. „Най-големите банки бяха закрепени, но над 800 малки и средни кредитни институции в САЩ остават в проблемния списък и половината от тях ще фалират", вещае Рубини. „През второто полугодие с отпадането на някои стимули фискалната политика ще се превърне в спирачка за растежа", твърди нюйоркският професор. Наскоро той заяви, че вероятността от нова рецесия в САЩ в момента е повече от 40%.

Според Рубини големият риск е, че ще настъпят спадове, които могат да засегнат фондовия, облигационния и кредитния пазар. „Потреблението е ниско, износът е слаб, както и жилищният сектор. Ако няма крайни продажби и крайно търсене, фирмите няма да инвестират", добавя Рубини. Според него забавянето в САЩ ще засегне Китай, Япония и еврозоната. „Останалата част от света не може да се справи без подкрепата на американския потребител. Китайският растеж през второто полугодие ще бъде 7%. В Европа Германия е силна, но останалата част от континента е доста зле", смята икономистът.

Според Рубини най-силен растеж през следващите 18 месеца ще покаже Бразилия, която ще изпревари по темпове Китай за първи път от 20 г. насам. Според Рубини проблемите с корпоративния и потребителския дълг ще се влошават, а предстоят още проблеми и на пазара на имоти. Финансовият гуру твърди, че допълнително разхлабване на паричната политика е безсмислено, тъй като лихвите вече са на дъното. „Намираме се в ликвиден капан, а имаме и проблеми с платежоспособността", каза Рубини.

  прочети повече статии

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!

Предстоящо повишение на цените от 1.07.2024 г.!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване