Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в България обещават

2008-03-11   |  money.bg

Понякога се говори за „пазара на имоти в централна и източна Европа". Обаче в тази регионална група се включват над 30 държави с много различна демографска структура, икономически ръст и зрялост на пазарите на недвижими имоти. Досега повечето инвестиции се концентрираха в Полша, Чехия и Унгария.

Това не е изненада, тъй като тези са най-стабилните икономики в региона. Само че заради постоянния приток на капитали, имотите в някои градове на изброените страни минават вече за надценени за инвеститора и свръх застроени за строителния предприемач, счита Financial Times.

Различните страни в региона „централна и източна Европа" са на различен етап в развитието на пазара на недвижими имоти, като България в момента изглежда е в благоприятна позиция.

Голям брой инвеститори сега са тръгнали на лов за изгодни сделки в региона. Пазарът на имоти представлява класически пример за зависимостта между риск и възвращаемост и придвижвайки се на Изток, едновременно се плъзгаш и по графиката „риск - възвращаемост".

Засега основни получатели на западните инвестиции остават Чехия и особено Полша, там се насочват предимно големи инвестиционни фондове, разчитащи на дългосрочно вложение и стабилна възвращаемост.

Като следващи по зрялост пазари се посочват Унгария и Словакия. Но последващата вълна на ръст се очаква да се придвижи още по на изток и да достигне до Румъния, Сърбия, Украйна, Русия - и България.
Атрактивната възвращаемост е привлякла инвеститорите и към нови пазари на недвижими имоти като България, Украйна и Хърватия.

Изпълнителният директор на британска компания, инвестираща в недвижими имоти у нас, твърди, че икономическите фундаменти са причина за ръста на имотния пазар в България. „България е на кръстопът между изтока и запада и извлича полза и от двата. Има добър икономически ръст, евтина работна ръка и целият трафик минава през нея", завършва материала на Financial Times.

В инвестиционната колона на списание The Independent се дава съвета да се „държат" акциите на една друга британска компания, инвестираща в недвижими имоти в България. Към имотите в България имало достатъчно интерес от чуждестранни инвеститори, особено от бившия Съветски блок, което би компенсирало увеличаващата се предпазливост на британците за покупки на имоти в чужбина.

Цените в България се покачвали бързо, 28% ръст на цената жилищните имоти през 2007 г., до €1,000 за квадратен метър. Пазарът на втори жилища в Европа е още несигурен, но на инвеститорите в акции се дава съвет да продължат дяловото си участие в компанията, дори това да наложи да се продават акции в сходни други фирми.

Разгледайте нашите горещи оферти

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Последен апартамент в AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване