Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в София поскъпнаха с 6%

2015-11-18   |  Стандарт, бр.8182, 18.11.2015

Имотите в София поскъпнаха с 6% от началото на годината. През третото тримесечие на годината жилищата в столицата се продават средно за 794 евро, при 750 евро за същия период на миналата година, сочат данните на консултантската компания Bulgarian Properties.

Столицата е най-динамичният и привлекателен пазар на имоти заради концентрацията на работни места. От началото на годината сделките в София скачат с 20% спрямо периода януари-септември 2014 г. до над 16 800.

През третото тримесечие на 2015 г. сделките са се понижили с 14,5% спрямо второто предвид летния сезон, който като цяло не е толкова активен за пазара. На годишна база обаче ръстът достига почти 10 на сто.

При изтеглените ипотечни заеми от юли до септември има спад от 10% спрямо предходното тримесечие, но на годишна база ръстът достига 26 на сто. Все пак увеличението е значително по-слабо спрямо предходното тримесечие, когато беше отчетен годишен ръст от 39% при ипотеките.

Според консултантската компания най-търсени са имотите в централната част на града и южните квартали, в районите в полите на Витоша, а също така и в "Младост". Налице е интерес и към квартали като "Витоша", "Студентски град" и "Манастирски ливади", където има добро предлагане на имоти в сгради ново строителство на цени в диапазона 650-750 евро/кв.м.

През изминалите месеци значително се е съкратило и времето за продажба на имотите в столицата. Средният период, за който са се продавали жилищата в София, е бил 50 дни, спрямо 73 дни за второто тримесечие и 96 дни година по-рано, показват данните на компанията.

В Пловдив тенденциите на пазара на жилища наподобяват тези в София - сделките намаляват с 10% спрямо предходното тримесечие, но отчитат ръст от почти 5 на сто на годишна база. При ипотеките спадът за тримесечието е 4%, но ръстът на годишна база достига 29%.

Бургас е единственият от най-големите градове, в който сделките с имоти нарастват и спрямо второто тримесечие, и на годишна база - съответно с 9% и 5%. При ипотеките ръстът е още по-голям - за тримесечието те нарастват почти два пъти, а на годишна база - три пъти.

Единствено пазарът във Варна буксува през третото тримесечие, като отчита минимален спад спрямо второто и 4% понижение на годишна база. Това се дължи на оттеглянето на руснаците от пазара на имоти.

При ипотеките за тримесечието намалението достига 6%, но на годишна база е отчетен ръст от 17%. Това увеличение доказва, че на пазара в морската ни столица преобладават българските купувачи, които търсят външно финансиране, както и че вероятно част от ипотечните кредити са изтеглени за други нужди, а не за закупуване на жилище.

  прочети повече статии

Сподели
Къща в центъра на Банско до църквата „Света Троица”
Вижте тази уникална оферта за собствена къща в центъра на топ ски курорта Банско! Ексклузивно от BULGARIAN PROPERTIES! Запазена автентична възрожденска архитектура с висока каменна ограда и масивна дървена врата с метален обков. Заповядайте да усетите духа на Банско!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване