Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотите в София поскъпват с до 7% догодина

2015-12-23   |  Econ.bg, 21.12.2015

Чуждестранните инвеститори се връщат на пазара, най-често търсенето ще е с цел вложение
Подемът на имотния пазар ще продължи и през 2016 г. с допълнително увеличение на обема продажби и нарастване на цените в София и големите градове между 4 и 7%. Търсенето ще е насочено основно към София и другите големи градове, а ваканционните имоти в ски курортите ще привличат все по-голям интерес от страна както на български, така и на чуждестранни купувачи. Можем да се очаква и ръст на ваканционните пазари по морето, тъй като руският интерес ще се възстанови, а заедно с него ще продължи да нараства и интересът от страна на купувачи от разнообразни националности.

Все по-осезаема част от търсенето ще бъде с цел инвестиция, тъй като доверието в българския имотен пазар освен локално, се възстановява и в международен план и виждаме индикации за поетапно завръщане на чуждестранните инвеститори.

Покупката на имот в чужбина ще става все по-популярна тема за българските купувачи, тъй като все повече от тях осъзнават, че имотите в чужбина са на достатъчно достъпни цени и докато някои популярни за българите пазари като Гърция бяха в криза през 2015 г., през следващата година и там ще се наблюдава плавно възстановяване, което ще доведе и до повече реални сделки.
В момента все повече сделки се сключват "на зелено". Освен за собствено ползване, купувачите все повече се интересуват от инвестиция и доходност от отдаване под наем.

Към момента доходността за София е 5,4%, като в най-предпочитаните квартали и при новото строителство тя надвишава 6% годишно.

Подемът на имотния пазар за първи път от повече от десетилетие е движен почти изцяло от вътрешни фактори и местно търсене за разлика от годините на бума, когато водещ беше чуждестранния интерес. Това означава, че имотният пазар към момента е много по-близо до фундаментите си, което дава основа за по-доброто му и устойчиво развитие през следващите години, се казва в анализ на Бългериън пропъртис.

Всичко това е в резултат от комплексното влияние на редица макроикономически фактори като ускоряването на растежа на БВП, нарастването на доходите и средната работна заплата, спада на безработицата, по-ниските лихви по кредитите, цени на имотите, добро съотношение на цена към доход, което прави имотите значително по-достъпни от периода на бума. Влияние са оказали още изчерпването на наличното предлагане на качествени имоти и нуждата от нова строителна активност, продължаващата миграцията към големите градове, както и цялостното нарастване на доверието към имотния пазар и възвръщане на атрактивността на инвестицията в имот. От бранша отчитат, че за първи път от 7 години насам се наблюдава едновременно положително влияние на толкова много фактори.

Вижте нашите оферти ново строителство в София

Вижте най-новите ни обяви

Вижте нашите оферти от чужбина


  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Помислете за идващото лято! Сега е отличен момент за избор на собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на дълго лято в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Изпратете запитване