Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Имотният пазар в България излезе от кризата

2013-11-12   |  Строителство имоти, 11.11.13

Дъното бе достигнато, цените спряха да падат, сделките нараснаха, сочи доклад на Bulgarian Properties.

Пазарът на имоти навлиза в нов етап на развитие - период, в който се очаква цените да се задържат на настоящите нива за по-дълъг период от време. „Възстановяването ще бъде бавен процес, но вече имаме основание да спрем да говорим за криза и да започнем да говорим за следкризисен период", се посочва в доклад на компанията Bulgarian Properties за тенденциите на пазара през третото тримесечие на годината.

„Цените на имотите реагират бързо на икономическите тенденции и показват точно и на разбираем език накъде вървят нещата, 'Дали икономиката прегрява по време на възходящия цикъл, а по време на кри¬за - колко сериозна е тя и кога ще започне излизането от нея, пише още в анализа.

Според компанията вече се виждат ясни сигнали за започнало възстановяване - ръст при обема на продажбите,спиране на спада в цените, ръст на обема на новоотпуснати кредити и други. „Тенденциите, които се затвърдиха през изминаващата вече година, е че дъното е достигнато, цените спряха да падат, имотният пазар се уравновеси и стабилизира, сделките нараснаха и започна процес на бавно, но сигурно излизане на пазара от кризата", заключават експертите.

„Това се случи от една страна благодарение на постоянно нарастващия интерес и покупки на ваканционни имоти по морето от руски купувачи, ефектът от който преля и в другите пазарни сегменти, а от друга - на относителната икономическа стабилност, спада на лихвените проценти по ипотечните кредити до най-ниските им стойности от пролетта на 2006 г. и нарасналия в резултат на това обем на новоотпуснатите кредити, както и на все повечето имоти, обявени на реални пазарни цени", се посочва в доклада.

Изминалото тримесечие е било динамично - както в летните курорти, така и в големите градове. Запитванията от страна на потенциални купувачи са се увеличили с 20% на годишна база, а обемът от сделките с имоти по данни на компанията е нараснал с 5% спрямо третото тримесечие на миналата година. Най-многобройни и през третото тримесечие продължават да бъдат руските купувачи - те съставляват около 40% от всички купувачи на жилищни и ваканционни имоти през изминалите 3 месеца, сочат още данните на посредника. Втората по големина група на пазара са българските, които купуват основно в големите градове и най-вече в София.

Компанията отчита 10% ръст на сделките в столицата за периода юли-септември. Цените се движат между 720 и 750 евро през последните 1-2 години, като през третото тримесечие средната цена на сключените сделки е била 741 евро/ кв. м при 747 евро/кв. м през второто тримесечие и 710 евро/кв. м за третото тримесечие на 2012 г. Средната обща цена на закупените апартаменти в София е без съществено изменение и през изминалите три месеца е 64 200 евро, изчисляват от компанията.

  прочети повече статии

Сподели
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още
Жилища ново строителство в гр. Пловдив - вашият нов дом ви очаква тук!
Новото строителство в Пловдив е хит за поредна година и повече от половината от закупените жилища са в нови сгради. Вижте нашите топ оферти и направете своя избор още сега! Отлични цени и много предложения БЕЗ КОМИСИОННА от купувача!
Вижте още

Изпратете запитване