Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Финансовото богатство на домакинствата е нараснало с 5.9 млрд. лв. за година

2017-10-19   |  Капитал Daily, бр.160, 19.10.2017, с.4

По данни на Industry Watch за последните 12 месеца те са получили доходи от лихви по депозити в размер общо на 251 млн. лв.

Финансовото богатство на домакинствата в България се увеличава с 5.9 млрд. лв. през последните 12 месеца, като достига 73 млрд. лв. към юни 2017 г. Това се казва в доклад "Лични активи в България: финансово богатство и пазар на жилища, трето тримесечие на 2017 г." на анализаторската компания Industry Watch. Във финансовото богатство обичайно се включват активи на физическите лица като депозити, пари в брой, вложения в акции, взаимни и пенсионни фондове, животозастрахователни продукти. Анализаторите посочват, че богатството през последните три години нараства най-съществено от десетилетие насам, но все още изостава от темповете на растеж през пиковата 2007 г.

Депозити
Банковите депозити остават най-предпочитаната форма на спестяване, макар че лихвите се понижават, се казва в изследването. За последните 12 месеца домакинствата са получили лихвен доход в размер на 251 млн. лв. Ефективната лихва по данни на Industry Watch пада до 0.5% годишно, но това не обезкуражава спестяващите българи, които са внесли нови 2.2 млрд. лв. по свои банкови сметки през последния 12-месечен период.

Към края на август данните от статистиката на БНБ показаха, че средната пазарна лихва е 0.16% за депозити и в левове, и в евро. Нивата на практика са екстремни ниски, като големите банки начисляват лихви около 0.02-0.05% за шестмесечни или едногодишни депозити. Августовските данни показаха, че трети месец лихвите по депозити са без промяна, колебаейки се около достигнатите нива. През пролетта на тази година прогнозите на банкери бяха, че това ще се случи, тъй като понижението на лихвите е изчерпало потенциала си.

Жилищата
По отношение на пазара на жилища се посочва, че стойността на жилищните имоти, които българите притежават, се покачва. Търсенето на жилища остава високо, стимулирано от ръста на доходите и заетостта, ниските лихви по жилищните заеми (3.9% през август) и ускоряващата се кредитна експанзия. Дори цената на ипотечното финансиране да се повиши през 2018 г., тя остава изключително ниска в исторически план. Нещо повече - заради ниските лихви обслужването на дълговете в момента е най-лесно от 2009 г. насам, смятат от Industry Watch.

Пазарните цени на жилищата нарастват с 8.6% годишно през второто тримесечие на 2017 г., а от дъното на пазара през 2013 г. досега апартаментите са поскъпнали с 21% по данни на Националния статистически институт. По този начин средната цена на квадратен метър жилищна площ в страната (без новото строителство) достига 533 евро в средата на 2017 г. Имайки предвид благоприятните икономически тенденции, жилищните цени ще се покачват и през следващите месеци, отбелязват от компанията.

София концентрира 36% от стойността на градските жилища през второто тримесечие на 2017 г., 11% от жилищното богатство е в област Варна, а Пловдив и Бургас добавят около 9% от пазарната стойност на апартаментите в страната. Сред десетте области с най-голямо жилищно богатство попадат и Стара Загора, Благоевград, Русе, Велико Търново, Хасково и Плевен. Под 1/5 от общата стойност на жилищата е в останалите, по-малки области на страната.

Вижте кои са нашите актуални оферти ново строителство в София

Градски имоти от Пловдив

  прочети повече статии

Сподели
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още

Изпратете запитване