Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Инж. Ирена Перфанова: Партньорството на бизнеса с държавата е знак за зрялост на пазара

2015-12-01   |  Строителство имоти, бр.41, 30.11.15, с.6

С инж. Ирена Перфанова, председател на УС на Национално сдружение „Недвижими имоти“, разговаря Елвира Генова.

- Г-жо Перфанова, анализирайте състоянието на имотния пазар месец преди края на 2015-а. Каква година изпраща секторът?

- Секторът изпраща една по-динамична година, в която виждаме колебанието между „пазар на купувача“ и „пазар на продавача“. Тоест продавачите, повлияни от завишения интерес на купувачите,започнаха по-смело да вдигат цените на предлаганите от тях имоти и по-твърдо да си ги отстояват. Но купувачите продължават да бъдат прецизни и често не са готови да платят завишената цена. Казано с други думи, покупката на имот не се е превърнала в процес „на всяка цена“, а е много по-осъзнат от това, което се случваше преди години в подобен пазар у нас.

- На кръгла маса с лектори от чужбина сте дискутирали темата за ексклузивните права при търговията с имоти. Какво стои зад понятието и приложим ли е този стандарт на работа у нас?

- Важен анализ, който направихме, е увеличената бройка на договорите с
ексклузивни права с близо 20% през последната година. Много положителен показател, че пазарът има нужда от интелигентен бизнес, че клиентите, когато са добре информирани, правят по-добър избор как да продават своя имот и че инициативите, които поемаме и въвеждаме ежегодно, имат смисъл и са полезни както за бизнеса, така и за пазара.

Това е приложим стандарт навсякъде, включително и в България, защото е една от най-успешните формули за продажба на недвижими имоти. Ексклузивното представяне на имоти е най-вече маркетингов подход, чрез който агентът,който представлява продавача или наемодателя,се ангажира да създаде маркетингова стратегия за пазарното предлагане на имота с цел достигане на най-добрите условия за своя клиент. ексклузивният агент контролира процеса на продажба, затова е много важно той да е грамотен и опитен търговец, който познава пазара, законодателството и професията. Личният избор на агент е ключът към успеха.

Няма значение обемът на фирмата, в която работи,защото ексклузивният агент трябва да работи с целия пазар и да е готов да споделя комисионна с посредниците на купувачите. Ексклузивните права не му дават правото да задържа офертата само за своите клиенти, освен ако това нее изрично условие на клиента възложител. друго важно предимство е, че този подход на работа изисква писмени договори.При ексклузивните оферти има много повече свобода на обявяването на точната локация и много други характеристики на имота. Задължение на ексклузивния агент е да познава много добре както имота, който продава или отдава под наем, така и неговата документация и техническа специфика.

Eксклузивният агент познава в детайли условията на своя клиент, както и всички кандидати, проявяващи интерес към съответния имот. На базата на този голям обем от задължения и свобода на действие професионални качества на агента водят успеха на сделката. Тоест успешната формула е доверен и опитен личен агент, което означава ексклузивни отношения.

- Каква е степента на браншова регулация у нас в сравнение с европейската практика?

- Българският пазар не е регулиран. Макар че и в други европейски държави няма държавна регулация, в по-голямата част от тях има браншова регулация,подкрепена от държавата.Това е знак за зрял пазар - партньорството на бизнеса с държавата.Ние още крачим в тази посока. В никоя държава този процес не е бил лесен и е отнемал години, докато се установи, но където е бил установен, след това професионалистите не могат да си представят, че биха могли да работят в нерегулиран под някаква форма пазар. Регулацията, та дори и браншова, дава предимство на професионалистите, които са подготвени да упражняват дадена професия, и на фирмите, които следват действащото законодателство. а това, което обединява и разграничава професионалистите от останалите участници на пазара, са етичните норми.Професионализмът стъпва на три опорни точки - знания, опит и етични норми.При липсата само на една от тях вече не говорим за професионализъм. Членуването в силна браншова организация е форма на регулация на пазара, но само на част от него - на онези фирми, които по свой избор искат да спазват етични правила. Тогава на пазара остава едно голямо ядро от други участници, които не работят под утвърдени етични норми и това дава свободата за прилагане на нелоялни практики.

- Продължава ли да има нелоялна конкуренция и фирми в сивия сектор и каква е реакцията на НСНИ?

- Нелоялната конкуренция е способ за заемане на пазарен дял и привличане на клиенти. Тези, които не успяват да устоят на пазарните етични норми,попадат в ядрото не нелоялните конкуренти. Затова е много важна борбата с нелоялните практики, за да се намали нелоялната конкуренция - един процес, все още неосъзнат от държавните ни институции. НсНИ е в кампания срещу нелоялните практики от месеци.

В офиса постъпват множество сигнали и от агенции за имоти, и от клиенти. Тези сигнали засягат пряко интересите на потребителите и се изпращат до КЗП. Така държавната комисия получава ценен ресурс, чрез който може да вземе съответните законови мерки за намаляване на условията за лоши практики. От тук нататък отговорното отношение на комисията е това, което може да доведе до положителни резултати. ако такива не бъдат установени, означава, че връзката между бизнеса и държавата куца и че самата държава предоставя условия за лоши практики, като не обръща внимание на повика на бизнеса.

- Успява ли браншовата организация да наложи професионални правила и единен етичен кодекс?

- Да, успяваме - по-трудно и по-бавно, отколкото в други европейски държави, но това се дължи на цялостния ни обществен морал. Важното е, че се движим в съвсем осъзнато правилната посока. НсНИ е направило изключително много през годините за този пазар. Това е организацията, създала професионалната му основа. Освен етични норми,ние сме мост на добрите практики и знания отвън.

Инициирахме създаването в няколко държавни университета на бакалавърски и магистърски програми в сферата на недвижимите имоти, обучихме през годините стотици посредници чрез учебните ни програми, а през последните няколко - чрез центъра за професионално обучение им връчваме и държавнидипломи. НсНИ е част от световния професионален пазар. Чрез своето членство в най-големите международни водещи организации черпим ценен опит, който пренасяме стъпка по стъпка в страната.

Ако през деветдесетте години,когато започваше частният пазар на недвижими имоти у нас, разликата между една агенция за имоти в България и в европа беше колосална, днес ние вече стоим наравно със съвременния европейски бизнес.Това изравняване нямаше как да се случи за този кратък период от време,ако организацията не беше изминала този труден път.Успехът на НсНИ е успех за целия пазар - и в етичните норми, и в квалификацията на посредниците.Обединяването на повече посредници в едно професионално ядро може много по-бързо и успешно да отбие сивия сектор встрани от пазара. Затова все повече ще говорим и налагаме етичните норми и ще се стремим към регулативна рамка на пазара, която да даде преимущество на професионалистите със знания, опит, морал и пазарен профил.

Към НсНИ вече се присъединяват цели организации и университети. Качваме с всяка изминала година все по-високо летвата на професионалния облик на агента и морала на агенциите.Нивото вече е достатъчно високо за новата ни кампания „Избери брокер, а не случайна оферта“, чрез която се надяваме да дадем достатъчно добро послание на потребителите да не стават жертва на лошите пазарни практики.

- При рекордно ниските банкови лихви по влоговете научи ли се българинът да прави вложения в недвижимост?

- Определено. Това в момента е много сериозен двигател на имотния пазар,много по-силен от други икономически фактори и разбира се, правилно решение за влагане на финансови спестявания или излишък. Имотите и златото са двата инструмента,които във времето са доказали своето увеличение на стойността в дългосрочен план, но имотите могат да носят и краткосрочни допълнителни доходи, които съизмерваме с лихвите по депозитите и печалбата от обороти в бизнеса.

Когато доходността от имот е по-висока от тази в банките, паричните потоци отиват към имотния пазар и българинът разбира добре този процес. Освен това влагането на пари в имоти винаги има остатъчна стойност, независимо от обезценката на пазара,докато рискът на банковата система може да доведе до по-сериозни загуби. И това също е осъзнато от българина.

  прочети повече статии

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още

Изпратете запитване