Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Ипотечни лихви без потенциал за понижение

2013-07-02   |  Капитал Daily, бр.125, 02.07.13

Лихвите по жилищни кредити не падат под нивата, на които се установиха преди около половин година. Това се случва, въпреки че банките периодично обявяват "нови" промоционални оферти за ипотеки. Освен това кредитирането в този сегмент се свива вече девет месеца (с едно изключение през декември 2012 г.). Това показва преглед на предложенията на най-големите и активни на пазара банки, данните от лихвената статистика на БНБ и данните за кредитирането на централната банка.

Потенциалът на намаление е изчерпан
Предлагането на жилищни кредити в момента е на нива от 6.2-6.7% годишна лихва. Такива са обаче те поне от около половин година, дори и повече. Така, въпреки че банките обявяват "нови" промоционални оферти, лихвите по ипотеките на практика са в застой. Според коментари на банкери на този етап лихвите по жилищните кредити са изчерпали потенциала си за намаление, като са достигнали дъното си и тази година ще се задържат на наблюдаваните вече нива.Оферти за ипотеки на тези нива имат Банка ДСК (6.7% променлива годишна лихва), ПИБ (6.5% за първите три години от срока на кредита), Райфайзенбанк (6.15% за първата година на кредита), ОББ (6.2% променлива лихва за левове и евро), Societe Generale Експресбанк (6.5% за кредити в евро), СИБанк (между 5.85 и 6.10% за първите три години), МКБ Юнионбанк (6.6% плаващ лихвен процент), Алфа банк (от 6.4% фиксирана лихва според периода на фиксиране), Креди агрикол (преди Емпорики банк, от 5.85% фиксирана лихва според периода на фиксиране). Две банки имат оферти, чиито нива са под пет процента - Уникредит Булбанк (4.5% за първата година фиксирана и 6.5% плаваща за останалия период) и Пощенска банка (4.6% за първата година на кредита и 6.6% за останалия период). Обичайно офертите са съпроводени и с отстъпки и намаления в таксите и комисионите - за кандидатстване, за управление на кредита, за усвояване, за предсрочно погасяване.

Бавно, неусетно почти
Задържането на лихвите около достигнатото вече ниво е видимо и от данните на централната банка, които показват много малки корекции на месечна база. На годишна база (спрямо същия период на предходната година) понижението е по-видимо, но темповете са бавни и постепенни. В края на май ефективната годишна лихва за левови ипотеки средно за пазара е била 6.84%, като спрямо април намалението е с 0.03 процентни пункта, а на годишна - с 0.59 пр.п.Подобна е ситуацията и при лихвите по ипотеки в евро - 7.20% средно за пазара с месечно намаление 0.15 пр.п. и годишно 0.34 пр.п. Данните показват и че левовите ипотеки остават трайно по-евтини от тези в евро. Лихвените нива на жилищните кредити за тази година се определят като удовлетворителни, като обичайно се посочва, че сега са по-ниски от тези преди кризата. Въпреки това обаче ниски остават и обемите на кредитиране. Още от есента на миналата година се наблюдава свиване на месечна база на жилищните кредити. През май обемът им продължава да спада - с 0.12% до 8.856 млрд. лв. На годишна база все още успяват да задържат някакъв ръст, като той обаче е малко над нулата - 0.3%. Една от причините за ниското кредитиране е това, че домакинствата остават все още предпазливи и консервативни в тегленето на нови заеми заради общата макроикономическа несигурност и безработица.

Съдействие при покупка на недвижим имот с ипотечен кредит

  прочети повече статии

Сподели
Жилищен комплекс до плаж Кабакум, Варна
Изберете морски дом в една от най-красивите и тихи местности на Варна - Ален мак! Този нов луксозен затворен комплекс ще предлага всичко необходимо за един качествен живот край морето - невероятни гледки, красива градина с богато озеленяване, целогодишно работещ басейн, стрийт фитнес, детска площадка, релакс зона и много други удобства. Подарете си комфорт на отлични цени! Напредващо строителство!
Вижте още
Къщите на село продължават да са хит!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още

Изпратете запитване