Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Официалната статистика отчете: Жилищата поевтиняват, но по-бавно

2012-07-25   |  Монитор, 24.07.12, с. 11

Годишният спад на цените, на които се продават жилищата у нас, забавя темпо. Това сочат данните за второто тримесечие на 2012 г. на Националния статистически институт (НСИ).

Информацията на националната статистика показва още, че в периода април-юни цените на жилищата са се покачили с 0,2% средно за страната, след като през първите три месеца на годината регистрираха спад от 0,4%. През второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е отчетено поевтиняване от 2,6% докато през първото тримесечие на годишна база цените отбелязаха понижение от 4,3%.

През второто тримесечие на 2012 г. спрямо предходното е регистрирано увеличение на цените в 13 от областните градове в страната, посочват от националната статистика. Най-голям ръст е регистриран в Търговище – 3,5%, Разград – 3,4%, и Велико Търново – 3,1%.

Намаление на цените на жилищата през второто тримесечие спрямо първото е отчетено в 14 от областните градове. Най-силен спад на цените е регистриран в Хасково (-3,9%), Враца (-2,8%) и Перник (-2,7%).

885,32 лв./кв. м е средната пазарна цена на жилищата за страната през второто тримесечие на 2012 г., отчитат още от националната статистика.

Най-високи са били средните цени в столицата София­ 1457,38 лв./кв. м, следвана от Варна – 1429 лв./кв. м и Бургас ­ 1151,17 лв./кв. м.

Официалната статистика на цените на покупко-продажбите жилищата у нас обхваща само сделките, реализирани в областните центрове на България и в градовете на Софийска област, припомнят от НСИ. В нея не се включват новопостроените апартаменти, къщи и луксозните жилища.

Остават разминаванията между цените, съобщавани от брокерите от агенциите за недвижими имоти и тези на официалната статистика. Причината е, че все още доста от сделките се изповядват пред нотариусите на база данъчна оценка и реалната цена на покупко-продажбата остава скрита.

В София сделките до 50 000 евро

В София се купуват предимно евтини жилища, до 50 000 евро, като тази тенденция продължава от средата на миналата година, сочи проучване на Bulgarian properties. Вече има оферти за апартаменти и на цени от 20 000 евро, като това са основно маломерни жилища в периферните квартали. Предлагането е много добро, а офертните цени са доста атрактивни и са по-близо до цените на реално сключваните сделки. На практика такива обяви не сме виждали от 2004-2005 г., и то за значително по-качествени апартаменти от тези преди 7 години.

Средната офертна цена по данни за София е 900 евро на кв. м, а цената на продадените апартаменти през второто тримесечие е 715 евро на кв. м. Наблюдава се тенденция на слабо покачване на средните цени на оферираните за продажба апартаменти в столицата, докато на продадените спадат с 2,7% спрямо предходното тримесечие (735 евро на кв. м за първо тримесечие на 2011 г.). На годишна база измереният спад е около 15% (850 евро на кв. м за второ тримесечие на 2011 г.).

Прочетете анализа на BULGARIAN PROPERTIES въз основа на данните на НСИ за цените на имотите за второто тримесечие на 2012 г.

Прочетете анализа на BULGARIAN PROPERTIES за имотния пазар в Бъргария за второто тримесечие на 2012 г.


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
AMur Homes - елитна сграда на бул. Сливница
AMur Homes е най-новата сграда на доказан инвеститор, която се намира в широкия център на София - на бул. Сливница близо до пазар "Д. Петков". Изберете от последните налични тристайни апартаменти и си осигурете съвременен градски комфорт в близост до всякакви удобства.

Топ развиващ се район на София! Напредващо строителство!
Последни 2 налични жилища!
Вижте още

Изпратете запитване