Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищно оживление

2016-05-17   |  capital.bg

Изминалата 2015 г. е трета поредна година с ръст на строителството в България, отчитат експертите от Националния регистър за ново строителство и реконструкции (www.bcc.bg). Регистриран е 16.41% по-голям обем започнати проекти спрямо предходната година. Общо за 2015 г. в страната са стартирали 3 329 277 кв.м разгъната застроена площ, което е увеличение с 469 308 кв.м спрямо година по-рано.

Жилищното строителство остава най-предпочитано от инвеститорите. Именно заради това най-значимото увеличение на започнатото строителство е в този сегмент, при който има ръст от 52%. По данни на регистъра проектите за градски жилища, преминали в етап строеж през 2015 г., имат 1 791 505 кв.м разгъната застроена площ.

Най-значителен е спадът при ваканционните комплекси и селища от типа втори дом, чието строителство бележи намаление с 56% спрямо предходната година. Общата площ на стартиралите обекти в този сегмент е едва 159 656 кв.м, което са най-ниските обеми от 12 години.

Къде се строи

Според статистиката на bcc.bg София за поредна година запазва водеща позиция по общ обем на стартирало строителство и реконструкции в страната. Отчита се още по-голям ръст от 51.02% спрямо 2014 и дял от 34.70% от общото строителство в България. Започнатите нови проекти в столицата имат 1 155 129 кв.м разгъната застроена площ.

През 2015 г. област Пловдив се изкачва до втора позиция за най-голям обем ново строителство в страната. Наблюдава се пореден сериозен ръст от 60.5% и регионът има 13.56% дял от общия за страната. Започнатите проекти са с площ 451 559 кв.м.

Как започва годината

През първите три месеца на 2016 г. в България са стартирани с 22.55% по-голям обем площи спрямо същия период на 2015 г., сочат данните на bcc.bg. Общият обем възлиза на 807 142 кв.м разгъната застроена площ. Основната причина за увеличението отново е жилищното строителство, при което се отчита ръст от 60.68% за цялата страна. Общият обем започнати нови жилищни площи е 553 227 кв.м. Най-значим принос за увеличението отново има София с дял от 63% в този сегмент.

Мащабни проекти

"Увеличеното търсене на апартаменти и добрите финансови условия през последните две години все повече мотивират инвеститорите да започнат (или да подновяват) големи жилищни проекти", коментира Петър Мастиков, главен анализатор в Националният регистър за ново строителство и реконструкции. През 2015 г. регистърът е отчел, че в София започва строителство на 17 мащабни жилищни проекта с площ над 10 000 кв.м.

"Подобна е ситуацията и в Пловдив, където стартиралите проекти с над 10 000 кв.м разгънатата застроена площ са 130% повече спрямо започнатите през 2014 г.", пояснява Мастиков. Във Варна също има увеличение с над 50% за 2015 г. Единствено в област Бургас се наблюдава намаление на започнатите големи жилищни комплекси.

Очакванията за продължаване на положителния тренд са логични. "На база събраната информация за предстоящи или вече стартирали проекти през настоящата 2016 г. очакваме отново ръст на големи като мащаб жилищни сгради. Основно те са локализирани в София, Пловдив и Варна", коментира Петър Мастиков.

Кои са най-големите

На базата на данните на регистъра bcc.bg класира "Топ 10 на най-мащабните жилищни комплекси в етап строеж в етап строеж в страната" (виж таблица). Най-големите жилищни проекти са главно в София и Пловдив, но интересното е, че столицата отстъпва първото място на Града под тепетата.
Най-големият обект е "Оазис - 4 жилищен комплекс" в Пловдив, инвестиция на компанията "Оазис-строй". Проектът включва поетапното изграждане на няколко сгради, което започва от 2009 г. "Оазис-строй" ("Фламинго инвест") е фирма с дългогодишен опит в областта на търговията, развлекателния бизнес и недвижимите имоти. Проектът "Оазис 4" е в процес на изграждане, но вече е продаден 89%. Седмото място в класацията на bcc.bg е за "Оазис 5", който също се строи в момента и е продаден 70%. "Оазис-строй" започва изграждането на нов жилищен комплекс от затворен тип "Оазис 6" от юли 2016 г.

Проектът в Пловдив е следван по големина от жилищен комплекс до ул. "Атанас Дуков" в София. Проектът се издига с бързи темпове до неработещия от почти десет години увеселителен парк "София ленд". Новият жилищен комплекс ще се простира на над 22 декара върху бившия паркинг на Румен Гайтански-Вълка. Строителните дейности, започнали в средата на юли 2015 г., текат трескаво, а информационна табела обещава, че трябва да приключат за две години. Инвеститорът е компанията "Билто овърсийз трейдинг". Дружеството е собственост на регистрираната на Вирджинските острови "Адорна мениджмънт лимитид". Капиталът й е малко над 3.5 млн. лв., а управител е художникът Васил Докев-Вадо.

Осем години след началото му един от големите проекти за жилищни комплекси - Winslow Gardens в квартал "Манастирски ливади", отново се строи. Раздвижването дойде, след като от година обектът има нов собственик срещу 26 млн. лв. Планът е четирите сгради в напреднало строителство да са готови следващото лято. Строителството на комплекса бе възобновено през миналия юли и вече се предлага на пазара с ново име - "Елизиум". Той ще бъде по-малък от първоначалния план на стария собственик, като инвеститорът е решил да се лиши от две от планираните сгради и да има повече зелени площи. Така проектът се нарежда на четвърта позиция в класацията на bcc.bg.

Сред първите десет е и "AAA жилищен комплекс". Сградата е ситуирана в една от най-съвременните зони на София – бул. "България". Инвеститор и изпълнител е "Софбилд", а архитектурният проект е дело на студио Starh. Сградата с разгъната застроена площ близо 31 хил. кв.м ще бъде завършена през юли 2017 г. Тя е изцяло жилищна и включва магазини на партера и две подземни нива - паркоместа и складове.

Вижте повече за комплекс Vitosha View

Вижте всички обекти ново строителство в София

За строители и инвеститори - вижте как можете да си сътрудничите с нас


  прочети повече статии

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Изпратете запитване